Kjørte trolig ikke for fort

22 belgiske skolebarn og seks voksne, blant dem de to sjåførene, omkom da en buss kjørte i tunnelveggen i Vallais i Sveits natt til onsdag. Barna var på vei hjem fra skiferie.

22 belgiske skolebarn og seks voksne, blant dem de to sjåførene, omkom da en buss kjørte i tunnelveggen i Vallais i Sveits natt til onsdag. Barna var på vei hjem fra skiferie. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Sjåføren av bussen som krasjet i en tunnel i Sveits onsdag, kjørte trolig ikke for fort.

DEL

Det er erklært landesorg i Belgia etter at 22 skolebarn og seks voksne omkom i ulykken.

– Farten til kjøretøyet blir fastslått. Vi tror ikke bussen kjørte for fort, sier aktor Olivier Elsig på en pressekonferanse i Sion, som ligger i nærheten av ulykkesstedet.

– Vi har tre hypoteser: et teknisk problem med bussen, sjåføren kan ha fått et illebefinnende, eller så kan det være en menneskelig svikt, sier Elsig.

Tirsdag kveld kjørte en belgisk turbuss rett i tunnelveggen på motorveien i den sveitsiske kantonen Valais. Om bord i bussen var skolebarn fra Flandern som hadde vært på skileir i Val d'Anniviers i regi av en kristen organisasjon.

Grufullt omfang

Onsdag morgen ble omfanget av tragedien kjent i all sin gru. 22 skolebarn og seks voksne var døde, 21 var belgiere, mens sju var fra Nederland. I tillegg er ytterligere 24 barn var skadd, flere av dem livstruende. De fleste av barna var i tolvårsalderen.

– Barna bruke sikkerhetsbelter, men sammenstøtet med tunnelveggen var så kraftig at noen av dem ble slengt ut av kjøretøyet, forklarer aktoren.

– Det er en svart dag for landet, alle belgiere deler en stor sorg, det finnes ingen ord som beskriver hva vi føler, sier statsminister Elio Di Rupo. Regjeringen har vedtatt en dag med nasjonal landesorg.

Ufattelig budskap

Hjemme i Belgia mottok foreldre og venner det ufattelige budskapet, bare timer før de skulle ha tatt imot barna i morgentimene.

– Jeg mangler ord, sa en tydelig beveget transportminister Melchior Wathelet.

De pårørende ble samlet på flere skoler i Heverlee og Lommel, der krisepsykiatere forsøkte å hjelpe dem i sorgen. Mange måtte vente i timevis på dødsbudskapet. Andre fikk vite at deres kjære hadde overlevd ulykken.

Belgiske myndigheter klargjorde raskt to militærfly for å fly pårørende til Sveits.

– Vi tenker alle som foreldre i denne stunden, på hvor forferdelig det er for dem som ikke får oppleve at barna kommer hjem i dag, understreket Wathelet.

Utmerket rykte

Bussen hadde to sjåfører som byttet på å kjøre, og det belgiske busselskapet Toptours har et godt omdømme.

– Selskapet har et utmerket rykte. De har alltid respektert sikkerhetsreglene, opplyser Wathelet.

Begge de to sjåførene omkom i ulykken og kan derfor ikke bidra til å kaste lys over hva som skjedde. Aktor Elsig sa under pressekonferansen at det blir foretatt en obduksjon av den ene sjåføren, og at etterforskere skal granske overvåkingsbilder fra tunnelen hvor ulykken skjedde.

Det var også to andre busser i følget, men det er uklart om noen av disse var vitne til ulykken.

Sterkt preget

Rundt 200 redningsarbeidere jobbet på ulykkesstedet hele natten, og de skadde ble fraktet med ambulanser og åtte helikoptre til fire forskjellige sykehus.

Erfarne redningsarbeidere var sterkt preget av opplevelsen, opplyste politiet i Valais på en pressekonferanse onsdag morgen.

Ulykken er en av de verste i Sveits siden 1982. Den gang omkom 39 tyske turister da bussen deres ble truffet av et tog på en jernbaneovergang.

Landet har også opplevd flere andre tragiske trafikkulykker, blant annet i 2005, da en buss kjørte utfor et stup i Valais. Tolv mennesker omkom og 15 ble skadd i denne ulykken.

I 2001 omkom elleve mennesker da en lastebil krasjet og begynte å brenne i Gotthardtunnelen. (ANB-NTB)

Artikkeltags