Kraftig press på Merkel

Tysklands statsminister Angela Merkel spiller en sentral rolle p EU-toppm¿tet om eurokrisen denne uken.

Tysklands statsminister Angela Merkel spiller en sentral rolle p EU-toppm¿tet om eurokrisen denne uken. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Presset øker på Angela Merkel foran EU-toppmøtet onsdag.

DEL

Forslag om blant annet felles gjeldsbrev i eurosonen er kommet tilbake med full styrke, anført av Frankrikes president François Hollande.

Den kraftige forverringen av krisen i eurosonen de siste ukene og valget av ny president i Frankrike har brakt gamle forslag tilbake på EU-bordet.

Forslagene, blant annet om såkalte euroobligasjoner, er blitt sablet ned av Tyskland. Men med Hellas som trues av eurosone-exit, og en stadig vanskeligere situasjon i Spania øker presset på statsminister Angela Merkel.

På den uformelle toppmøtemiddagen onsdag kveld er det ventet at Hollande vil få støtte fra Italias statsminister Mario Monti, Spanias statsminister Mariano Rajoy og EU-kommisjonen i kravet om felles gjeldsbrev for eurosonen.

Flere eksperter mener dette kanskje er den beste løsningen for å dempe krisen, melder Reuters. Men det vil være svært kostbart for EU-lokomotivet Tyskland. Kommisjonen la fram en rapport om euroobligasjoner i høst, men Merkel sørget for at den ble lagt på is.

Diskusjonen om eurokrisen har endret karakter etter valget av Hollande, og Tysklands sparelinje er under press. Hollande med flere krever økt vektlegging av økonomisk vekst.

Etter Hollandes møte med Merkel i forrige uke og på G8-møtet i USA i helgen kom det stort sett bare ulne uttalelser om betydningen av både innstramming og vekst. Og at det ene ikke utelukker det andre. Men på toppmøtet om vekst, jobber og investeringer onsdag skal EU-lederne komme med konkrete forslag til hvordan dette skal oppnås.

Banktilskudd

I tillegg til debatten om felles gjeldsbrev er det ventet forslag om å øke innskuddene i Den europeiske investeringsbanken (EIB), og såkalte «prosjektobligasjoner» for å finansiere infrastrukturtiltak.

Ubegrensede oppkjøp spanske og italienske obligasjoner fra Den europeiske sentralbanken (ECB) er også et omstridt tiltak som trolig kommer opp på toppmøtet. Det gjør trolig også direkte overføringer fra EUs krisefond til banker på randen av sammenbrudd, ifølge Financial Times.

Tettere integrasjon

Når det gjelder de omstridte euroobligasjonene, har Merkel sagt at hun ikke er absolutt motstander, men at det ikke kan diskuteres før forholdene ligger til rette. Hun mener eurosonen først må gjennomføre mye tettere økonomisk integrasjon og samarbeid.

Men den tyske statsministerens tidsplan for dette kan nå komme til å ryke.

Tyskland og Frankrikes finansministre møttes i Berlin mandag i et forsøk på å finne fram til en felles linje foran toppmøtet onsdag.

Utilstrekkelig

Franske Pierre Moscovici og tyske Wolfgang Schäuble står langt fra hverandre i synet på en reforhandling av den såkalte finanspakten om strengere budsjettkontroll i eurosonen. Frankrike krever en ny runde der tiltak for vekst blir tatt inn, men Tyskland sier nei til å forhandle på nytt om pakten.

– Denne traktaten er utilstrekkelig. Vi er nødt til å starte nye forhandlinger. Jeg er sikker på at dette vil kunne la seg gjøre enkelt og hurtig, sa Moscovici til NTB i vår, da finansministeren var sjef for Hollandes valgkamp. (ANB-NTB)

Artikkeltags