Krisesamtaler i Hellas

Nytt demokrati og PASOK har mistet flertallet i nasjonalforsamlingen i Hellas.

Nytt demokrati og PASOK har mistet flertallet i nasjonalforsamlingen i Hellas. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hellas' president jobber på spreng for å unngå nyvalg, men klarte ikke å overtale landets tre største partier til å danne regjering sammen.

DEL

Nå forsøker han å få noen av småpartiene med.

President Karolos Papoulia forsøkte søndag formiddag å gjøre det mange mente var dømt til å mislykkes: å overtale høyrepartiet Nytt Demokrati, venstreradikale Syriza og sosialdemokratiske PASOK til å samarbeide for å redde landets plass i eurosonen.

Syrizas leder Alexis Tsipras hevdet at Nytt demokrati, PASOK og det lille, EU-vennlige partiet Demokratiske venstre hadde blitt enige om en rammeavtale som kan danne grunnlag for en ny, gresk regjering. Dette avviste imidlertid Demokratiske venstre på det sterkeste. Også PASOK-leder Evangelos Venizelos sa etter møtet at samtalene ikke hadde ført fram.

Antonis Samaras, som leder valgets vinnerparti Nytt Demokrati, kom med krass kritikk til Tsipras, som ble nummer to i valget med sitt Syriza-parti.

– Syriza avviser ikke bare å godta dannelsen av en levedyktig regjering, men vil heller ikke gi parlamentarisk støtte til en regjering som vil reforhandle betingelsene i låneavtalen, sa Samaras.

Papoulias, som kjemper intenst for å unngå nyvalg, satt søndag kveld i møter med lederne for både Demokratiske venstre, Fotis Kouvelis, og tre andre småpartier som alle vant plasser i nasjonalforsamlingen ved valget sist søndag.

Kouvelis sa før møtet at han vil ha en regjering som straks går i gang med å fjerne lovene som har ført til at minstelønnen er redusert og ansettelsesbeskyttelsen borte. Men han uttrykte sterk tvil om at en ny regjering ville være mulig.

– Jeg har svært lite håp, sa han.

Også lederne for kommunistiske KKE og nynazistiske Gylne daggry var ventet til presidentpalasset søndag.

Fristen for å få til en løsning går ut torsdag, og hvis Papoulias ikke lykkes, er det duket for nyvalg i midten av juni. Da ligger det an til at Syriza får økt oppslutning på bekostning av mindre partier som også er imot de omfattende budsjettkuttene. Det kan gjøre partiet til landets største.

I en fersk meningsmåling sier 72 prosent av de spurte at de vil at partiene skal samarbeide uansett hva det måtte koste.

I løpet av uken har både Samaras, Tsipras og Venizelos forsøkt å stable en samlingsregjering på beina, men ingen har lyktes.

Det skyldes først og fremst at 70 prosent av velgerne stemte på partier som er imot låneavtalen som Hellas har inngått med EU, pengefondet IMF og Den europeiske sentralbanken, og som innebærer omfattende kutt i lønninger, pensjoner og andre offentlige utgifter.

Fra EU og Tyskland har det de siste dagene kommet en rekke advarsler om at Hellas må regne med å tre ut av eurosonen hvis låneavtalen ikke følges opp. I Tyskland har stadig flere høytstående figurer innenfor politikk og næringsliv den siste uken tatt til orde for at Hellas bør forlate eurosonen. Søndag sluttet det anerkjente tidsskriftet Spiegel seg til disse, men gikk ett skritt lengre. Under tittelen «Akropolis, adjø!», argumenterer magasinet for at det eneste riktige, både for grekerne og Europa, er at Hellas forlater valutasamarbeidet.

– Bare dersom Hellas forlater eurosonen, får landet en langsiktig sjanse til å stable seg på beina igjen, heter det. (ANB-NTB-AFP)

Artikkeltags