Lodder interessen for «Skrik»

Det ikoniske kunstverket skal auksjoneres bort hos Sotheby's i New York 2. mai. Men torsdag ble det for første gang vist fram offentlig hos auksjonshuset i London.

Det ikoniske kunstverket skal auksjoneres bort hos Sotheby's i New York 2. mai. Men torsdag ble det for første gang vist fram offentlig hos auksjonshuset i London. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Mulige kjøpere - og alle andre - får anledning til å studere Munchs «Skrik» i London før det går på auksjon i New York.

DEL

De ivrigste har allerede vært på besøk før Sotheby's åpner dørene for allmennheten fredag.

– Visningen har fungert bra så langt, sier Simon Shaw, ansvarlig for moderne kunst i auksjonshuset, til NTB.

– Vi har hatt flere private avtaler der vi har vist verket til folk som verdsetter det.

– Hvem er de mest sannsynlige kjøperne?

– Verdens store kunstsamlere. Dette er virkelig et globalt ikon, som kan havne hvor som helst. Det er like kjent i Tokyo som det er i Oslo.

– Har dere fått inn forhåndsbud?

– Nei, ingen har lagt penger på bordet ennå. Desto morsommere blir det med auksjon, mener Shaw.

Det aktuelle «Skrik», tidfestet til 1895, er en av fire varianter, og den eneste som er i privat eie. 27. april skal det fraktes over Atlanteren. 2. mai går det under hammeren i New York.

Eier Petter Olsen har signalisert at inntektene skal gå til etableringen av et kombinert Munch-galleri og hotell på Hvitsten i Akershus.

– Det skal åpne neste år i anledning Munchs 150-årsjubileum, og vil bli viet til kunstnerens virke og tid der, erklærer Olsen i pressemeldingen fra Sotheby's, der forventet pris settes til minst 80 millioner dollar (i underkant av 500 millioner kroner).

Shaw mener «Skrik» er det «det definitive bildet på moderniteten». Han er fornøyd med å ha avduket det i London for første gang.

– Vi snakker om Munchs mesterverk. Alle kjenner det, men knapt noen har sett det. Vi er blitt mer vant til pastisjene og karikaturene enn originalen.

– Hvordan skiller denne varianten seg fra de tre andre?

– Alle fire utmerker seg med mindre forskjeller. Dette er sannsynligvis det med mest levende og kraftigste farger, hevder Shaw.

Edvard Munch ble født i Løten 12. desember 1863 og døde i Oslo 23. januar 1944. Den største samlingen av arbeidene hans befinner seg i Munch-museet, ifølge Store norske leksikon. (ANB-NTB)

Artikkeltags