Lønnskutt for Hollande

Hollande kommer fortsatt til å ha til smør på croissanten, ettersom den nye månedslønna vil lyde på nærmere 111.000 kroner.

Hollande kommer fortsatt til å ha til smør på croissanten, ettersom den nye månedslønna vil lyde på nærmere 111.000 kroner. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nasjonalforsamlingen i Frankrike har vedtatt å kutte lønnen til president Franois Hollande og statsminister Jean-Marc Ayrault med 30 prosent.

DEL

Lønnskuttene kommer som en del av regjeringens spareplan, og den er i tråd med et forslag fra Hollande selv.

Forslaget om kutt i egen lønn var et av presidentens første utspill etter at han ble valgt, og torsdag fikk han tilslutning fra de folkevalgte.

Hollandes kommer fortsatt til å ha til smør på croissanten, ettersom den nye månedslønna vil lyde på nærmere 111.000 kroner.

Ayrault får det samme, noe som innebærer et lønnskutt for begge på 47.000 kroner i måneden. Regjeringens øvrige medlemmer må heretter nøye seg med 74.000 kroner i måneden, også det en nedgang på 30 prosent.

Den franske nasjonalforsamlingen vedtok torsdag også en lang rekke andre forslag som skal sikre mer penger i statskassa.

Sosialistregjeringen fikk blant annet gjennomslag for et forslaget om å skjerpe skattleggingen av franskmenn som tjener over 7,5 millioner kroner i året.

Blant dem som nå ufrivillig blir trukket inn i diskusjonen om høye lønninger og behovet for moderasjon, er den svenske fotballstjernen Zlatan Ibrahimovics. Han meldte nylig overgang til klubben Paris Saint-Germain, der han angivelig vil få en årslønn på over 110 millioner kroner etter skatt.

– Disse summene er astronomiske, de er ufornuftige og de avspeiler alt det vi ikke liker med fotball – fraværet av enhver form for regulering og europeiske fotballbudsjetter hvor underskuddene hoper seg opp, sier sportsminister Valerie Fourneyron.

Hun får støtte fra Frankrikes budsjettminister Jerôme Cahuzac, som også raser over fotballspillernes høye lønninger.

– I en tid der alle andre i verden strammer beltet, er ikke disse tallene imponerende. De er uanstendige, sier Cahuzac. (ANB–NTB)

Artikkeltags