Lunkne til Bushs klimautspill

Artikkelen er over 11 år gammel

USAs president George W. Bushs klimautspill fikk en lunken mottakelse hos makteliten i Davos. Stadig flere av dem vil ha sterkere tiltak mot klimaendringene.

DEL

Et forsiktig skritt i riktig retning. Slik reagerte flere av deltakerne på Verdens økonomiske forum på president Bushs klimautspill i talen om rikets tilstand. Bush fikk honnør for omsider å ha betegnet klimaendringene som «en alvorlig utfordring». Flere pekte likevel på at Bush og den amerikanske administrasjonen må gjøre mye mer.

– Dette er et skritt i riktig retning. Det er en anerkjennelse av forbindelsen mellom klimaendringer og menneskelig aktivitet, sa Nicholas Stern, tidligere sjeføkonom i Verdensbanken og nå rådgiver for den britiske regjeringen.

Stern, som i fjor høst leverte en omfattende rapport om de økonomiske kostnadene ved ikke å gjøre noe med klimaendringene, etterlyste samtidig en mye sterkere innsats.

– Uholdbart

Det samme budskapet lød fra lederne for aluminiumselskapet Alcoa og kraftgiganten Duke Energy, som sammen med flere andre storkonserner nylig krevde et nasjonalt tak på CO2-utslipp i USA. Alcoa-sjefen Alain Belda mener det er uholdbart at den klimapolitiske dagsordenen i USA blir satt av delstater som California.

– Landet trenger ett regelverk, sa han i den første av i alt 17 klimadebatter under det fem dager lange forumet i Davos.

Duke Energy-sjefen James Rogers brukte også beskrivelsen «et skritt i riktig retning» om Bushs utspill om å kutte amerikanernes bensinforbruk med 20 prosent på ti år.

– Men vi må ta mange flere, la han til.

I utakt

President Bush er i økende grad i utakt med hvordan ledere innen næringsliv og politikk ser på klimautfordringen.

– Klimaendringene står øverst på dagsordenen, fastslo grunnleggeren for Verdens økonomiske forum, økonomiprofessoren Klaus Schwab, da møtet ble åpnet i Davos onsdag.

Over 2.400 ledere fra næringsliv og politikk har funnet veien til det sveitsiske vintersportsstedet, svært mange av dem for å diskutere nettopp klimaendringer. En fersk undersøkelse fra PricewaterhouseCoopers gjennomført blant 1.100 næringslivsledere verden over, viser at 40 prosent av dem er bekymret over trusselen som klimaendringene utgjør.

Arrangørene for Davos-møtet har hatt en enorm pågang for å sette miljøspørsmål på dagsordenen.

– Før så næringslivsledere på miljøtiltak som noe de burde gjøre for å pynte på selskapets image. Men de siste fem årene, og særlig de siste to, har mange våknet opp. De begynner å se den økonomiske gevinsten ved å bekjempe klimaendringer, sier Dominique Waughray til NTB. Han har ansvaret for alle klimadebatter og initiativer i regi av Verdens økonomiske forum.

Økt risiko

Dominique Waughray mener veksten i risikokapitalinvesteringer er en viktig forklaring på at klimautfordringen i økende grad blir tatt på alvor blant styremedlemmer i store selskaper.

– Når man skal utarbeide en risikoprofil for selskaper 10-15 år fram i tid, er spørsmål som hvilke miljøregler man kan forvente seg, hvor langt man ligger fra kysten (fare for oversvømmelse) og hvilke energiformer man bruker, blitt viktige. Det handler om selskapenes verdi, sier Waughray.

Han nevner også at flere av de virkelige toppsjefene på Davos-møtet har fått interesse for klimaspørsmålet etter at de ikke har greid å svare barna sine på hva de gjør for å redde miljøet.

– I det hele tatt innser flere at de kan spare penger, styrke sin merkevare og være ledende innen forskning og utvikling ved å satse på å bekjempe klimaendringene, sier Waughray. (ANB-NTB)

Artikkeltags