– Må dømmes i Afghanistan

En amerikansk soldat drepte 16 sivile afghanere i to små landsbyer. De fleste ofrene var kvinner og barn. Taliban har varslet hevnangrep.

En amerikansk soldat drepte 16 sivile afghanere i to små landsbyer. De fleste ofrene var kvinner og barn. Taliban har varslet hevnangrep. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Taliban lover hevn etter at en amerikansk soldat drepte 16 sivile afghanere.

DEL

Mannen må dømmes av en afghansk domstol, krever folkevalgte i landet.

– Vi krever og forventer at regjeringen i USA straffer de skyldige og stiller dem for retten i full offentlighet foran det afghanske folket, heter det i en uttalelse fra Wolesi jirga, «underhuset» i Afghanistans nasjonalforsamling.

Drapene på 16 landsbyboere skjedde i den sørlige Kandahar-provinsen natt til søndag. Enkelte øyenvitner hevder flere amerikanske soldater var involvert, men den NATO-ledede ISAF-styrken mener det kun var én drapsmann.

Han skal ha gått amok i to små landsbyer mens innbyggerne lå og sov. Flertallet av de drepte er kvinner og barn, og i tillegg ble mange mennesker såret, ifølge ISAF.

Frykter gjengjeldelse

Myndighetene i USA lover at soldaten vil bli stilt til ansvar, men om rettssaken vil finne sted i Afghanistan, er høyst uvisst.

Drapene vil etter alt å dømme ytterligere svekke vestlige styrkers grep om situasjonen i landet. USA har gjort et iherdig forsøk på å ta avstand fra ugjerningen, men frykter likevel hevnangrep.

– Den amerikanske ambassaden i Kabul gjør amerikanske statsborgere i Afghanistan oppmerksomme på at som et resultat av den tragiske skyteepisoden i Kandahar–provinsen, der en amerikansk soldat var involvert, er det en risiko for antiamerikanske følelser og protester de neste dagene, heter det i en melding på ambassadens nettside.

I forrige måned ble flere koraner funnet brent ved den amerikanske Bagram-basen nord for Kabul, noe som også førte til voldsomme protester.

– Villmenn

Taliban har allerede varslet at drapene i helgen vil bli hevnet. I en uttalelse skriver islamistbevegelsen at den vil ta hevn «for hver enkelt martyr». De amerikanske soldatene omtales som «inntrengere» og «morderiske villmenn».

Den amerikanske gjerningsmannen skal ha gått til fots fra basen sin i Kandahar til landsbyene hvor han begikk drapene. USA og NATO har beklaget drapene og varslet at saken vil bli etterforsket. Samtidig er beredskapen økt.

Også afghanere som ikke støtter Taliban, mener det nå er på høy tid at USA trekker sine soldater ut av Afghanistan.

– Amerikanerne sier de vil dra i 2014. De bør i stedet dra nå, slik av vi kan leve i fred, sier studenten Mohammad Fahim (19) til nyhetsbyrået AFP.

– Hvis Taliban kommer tilbake til makten, så kan våre eldste finne en løsning med dem. Amerikanerne viser ingen respekt, legger han til.

Truer avtale?

Drapene kan også komme til å skade forhandlingene om et såkalt strategisk partnerskap mellom USA og Afghanistan. Amerikanerne håper å få lov til å beholde rådgivere og spesialsoldater i landet også etter tilbaketrekkingen i 2014.

Målet er å hindre at Taliban gjenerobrer makten når det store flertallet av de internasjonale soldatene forlater Afghanistan. Men massedrapet i Kandahar har skapt ny usikkerhet forhandlingene.

– Dette kan forsinke signeringen av den strategiske partnerskapsavtalen, sier en afghansk regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig viser en meningsmåling at et flertall av amerikanerne vil at USA skal trekke sine styrker ut av Afghanistan selv om den afghanske hæren ikke skulle være godt nok rustet til å fortsette kampen alene.

Seks av ti spurte amerikanere mener krigen i Afghanistan koster mer enn den er verdt, viser meningsmålingen, som er gjennomført for ABC News og The Washington Post. (ANB-NTB)

Artikkeltags