Mange stykker Norge i Slovakia

Valkyrien Allstars.

Valkyrien Allstars. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Slovakia tilbys alt fra norsk sjømat og folkemusikk til ideer og kongelig nærvær denne uka.

DEL

Onsdag arrangerer den norske ambassaden mottakelse i anledning statsbesøket. Kvelden åpner med konsert med folkemusikkgruppa Valkyrien Allstars og følger opp med en rikholdig meny basert på norske råvarer.

I tillegg til fenalår, elg og reinsdyrtunge er det mye sjømat: kongekrabbe, klippfisk, røykelaks, posjert torsk, østers, kamskjell og marinert sild.

– Slovakia har alt, utenom hav. Det har vi til gjengjeld en del av, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han tidligere i uka skulle liste opp for NTB hva Norge kan tilby landet i midten av Europa.

Ansvar

Kong Harald startet onsdagen med å åpne et norsk-slovakisk seminar om bedrifters samfunnsansvar. Fra før av er tolv små og store norske bedrifter etablert i Slovakia. Næringsliv og myndigheter mener det kan bli mange flere, men da må landene finne en felles plattform.

Stikkord for seminaret var trygt arbeidsmiljø, menneskeverd og et bærekraftig forhold til miljøet.

– De gode gjerninger redder verden, sa kongen i talen sin til politiske beslutningstakere, organisasjoner og næringsliv fra begge land.

Sitatet er hentet fra Bjørnstjerne Bjørnson, forfatteren som nevnes i nesten alle taler og ved de fleste anledninger under statsbesøket.

Bjørnson-hyllest

I årene før sin død kjempet Bjørnstjerne Bjørnson for slovakenes rettigheter, et engasjement så intenst at slovakene fremdeles trykker ham til sine hjerter. Både kongen og dronningen har sagt at de syns det er hyggelig med oppmerksomheten.

– Jeg har hørt at han faktisk aldri var her i Slovakia, men at han har satt dype spor, er det ingen tvil om, sier dronning Sonja.

Onsdag ettermiddag var kongeparet til stede ved åpningen av en utstilling til ære for dikteren og anledning at det er 100 år siden hans død. Herborg Kråkevik sørget for underholdningen og benyttet sjansen til å takke Slovakia for å holde Bjørnsons minne levende:

– Han er en stor helt og inspirasjon for meg, sa Kråkevik.

Vann og vin

Tidligere på dagen var dronningen på besøk på Gaudeamus-senteret i Bratislava, som er et tilbud til funksjonshemmede og skadde barn. Der fikk dronning Sonja se et av prosjektene støttet av norske EØS-midler, et hydroterapisenter med to svømmebasseng for barna. Flere av bassengets brukere har vunnet medaljer i paralympics.

Etter besøket var dronningen innom et senter for bevaring av slovakisk kunsthåndverk, før hun og kong Harald møttes for å gå på Andy Warhol-utstilling i vinregionen Malokarpatská.

Eierne av galleriet Zoya Museum er også tungt inne i den slovakiske vinindustrien og skjenket kongeparet en eksklusiv gave: 225 liter rødvin på fat.

Gruveby

Torsdag avsluttes statsbesøket med dagsbesøk i byen Banská Stiavnica, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her skal kongeparet besøke byens gruvemuseum, som støttes av EØS-midler. De skal også presenteres for et norsk-slovakisk kunstprosjekt, et samarbeid med utspring fra da Stavanger var europeisk kulturhovedstad i 2008.

Før de returnerer til Norge, skal de kongelige innom to norske aluminiumsbedrifter i industribyen Ziar nad Hronom. Slovalco er 55,3 prosent eid av Norsk Hydro med om lag 560 ansatte, mens Sapa Profily er heleid av Orkla-konsernet og har 350 ansatte. (ANB-NTB)

Artikkeltags