Menneskeskapt atomkatastrofe

Katastrofen ved Fukushima-kraftverket i Japan var menneskeskapt og ikke bare forårsaket av tsunamien, viser en ny granskingsrapport.

Katastrofen ved Fukushima-kraftverket i Japan var menneskeskapt og ikke bare forårsaket av tsunamien, viser en ny granskingsrapport. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Katastrofen ved Fukushima-kraftverket i Japan var menneskeskapt og ikke bare forårsaket av tsunamien.

DEL

Det er konklusjonen i en ny granskingsrapport. Regjeringen får også kritikk for å ha reagert sent.

– Det er helt klart at ulykken var en menneskeskapt katastrofe. Regjeringen, tilsynsmyndighetene og eierselskapet TEPCO manglet ansvar for å beskytte folks liv og samfunnet, heter det i en rapport som ble lagt fram i Tokyo torsdag.

Bak rapporten står en uavhengig komité som ble satt ned av den japanske nasjonalforsamlingen for å granske atomkatastrofen og myndighetenes håndtering av den.

Dårlig forberedt

Også Japans tidligere statsminister Naoto Kan får kraftig kritikk for håndteringen av Fukushima-katastrofen. Kommisjonen slår fast at Kan og hans regjering handlet tregt og utilstrekkelig fordi den var dårlig forberedt på en katastrofe.

Ifølge rapporten gjorde regjeringen også mer skade enn nytte etter å ha tatt en rekke telefoner til kraftselskapet TEPCO med elementære spørsmål, noe som forsinket arbeidet med å få situasjonen under kontroll.

Jordskjelv

Det var 11. mars i fjor atomkraftverket Fukushima Daiichi ble rammet av en tsunami forårsaket av et kraftig jordskjelv utenfor kysten av Vest-Japan.

Jordskjelvet hadde en styrke på 9,0 og hadde sitt episenter på havbunnen i Stillehavet utenfor øya Honshu, og utløste en flodbølge som traff østkysten av Japan med enorm kraft.

Bølgen skyllet enkelte steder flere kilometer inn over land og knuste alt den kom over til pinneved. Om lag 20.000 mennesker er enten bekreftet døde eller er fortsatt savnet etter naturkatastrofen.

Gjenåpner

Samtidig er det klart at japanske myndigheter har gjenåpneten reaktør på grunn av strømmangel i landet.

Reaktor 3 ved Oi kjernekraftverk er den første som blir gjenåpnet etter at alle landets kjernekraftverk ble stengt i kjølvannet av Fukushima-katastrofen i fjor vår.

Det har den siste uken vært massive demonstrasjoner mot myndighetenes vedtak om å restarte kjernekraftverk. Før helgen samlet titusenvis av mennesker seg utenfor boligen til Japans statsminister i Tokyo for å protestere.

Demonstrantene bar plakater med slagord som «Kjernekraftens æra er over».

Ifølge meningsmålinger er rundt 70 prosent av befolkningen motstandere av kjernekraft.(ANB-NTB)

Artikkeltags