Minerydder fengslet

Jan Ledang  er landdirektør i Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan.

Jan Ledang er landdirektør i Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

John Sørbø, en av Norsk Folkehjelps mest erfarne mineryddere, er pågrepet av sudanske soldater.

DEL

Omstendighetene rundt pågripelsen er uklare.

- Det er en av våre mest erfarne mineryddere som er blitt arrestert, sier landdirektør Jan Ledang i Norsk Folkehjelp på telefon fra Sør-Sudan til NTB.

- Vi vet ikke omstendighetene rundt pågripelsen, men vi krever ham løslatt øyeblikkelig og jobber på spreng for dette, sier Ledang.

Organisasjonen bekrefter at det er John Sørbø som er pågrepet. Han er prosjektkoordinator og minerydder i Sør-Sudan.

I alt fire personer ble pågrepet av sudanske soldater i det omstridte grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan lørdag. FN bekrefter at én av deres medarbeidere er i gruppen.

Ifølge myndighetene i Khartoum ble nordmannen pågrepet sammen med en brite, en sørafrikaner og en sørsudansk soldat på sudansk side av grensen, i området Heglig.

Hvor pågripelsen faktisk skjedde, er ikke bekreftet fra uavhengig hold. Ledang mener ifølge nyhetsbyrået AFP at minerydderne umulig kunne vært i Heglig, men i Pariang på sørsudansk side.

– Militær bakgrunn

Den sudanske hæren hevder at de pågrepne har militær bakgrunn og hadde med seg militært utstyr og et militært kjøretøy. Ifølge en talsperson i hæren undersøkte de tre ødelagt krigsmateriell fra kampene mellom sudanske og sørsudanske styrker i området.

– Dette bekrefter det vi har sagt tidligere, at Sør-Sudan i sin aggresjon mot Heglig ble støttet av utenlandske eksperter, sier talsperson Sawarmi Khaled Saad i Khartoum til AFP.

Hæren i Sør-Sudan avviser anklagene og sier det er snakk om en FN-bil som kjørte seg vill i området og så ble stoppet av den sudanske hæren.

– Det er tull og bare løgn. Bistandskjøretøyet burde fått fritt leide, sier Philip Aguer i den sørsudanske hæren til nyhetsbyrået Reuters.

Torn i øyet

Norsk Folkehjelp har vært kjent som en torn i øyet på regimet i Khartoum i flere år etter at organisasjonen tok stilling for opprørerne i Sør-Sudan under borgerkrigen. Det er uklart hvilke konsekvenser pågripelsen eventuelt får for organisasjonens videre arbeid i området.

Ambassadør Jens-Petter Kjemprud sier til AFP at han ikke har kommet i kontakt med nordmannen.

– Dette er en prioritert oppgave for vår ambassade i Khartoum så de kan bistå ham direkte, sier pressekontakt Frode O. Andersen i UD og antar det kan skje tidligst søndag.

– Ambassaden har vært i kontakt med sudanske myndigheter og jobber med å få klarhet i grunnlaget for arrestasjonen. Det er viktig å få avklart omstendighetene, sier Andersen. Den norske ambassaden koordinerer arbeidet med den britiske og den sørafrikanske ambassaden.

Frykt for full krig

Frykten for at Sudan og Sør-Sudan igjen skal gå til fullskala krig mot hverandre har økt dramatisk de siste ukene. Partene har gjennomført gjentatte angrep inne på hverandres territorium.

Bakteppet for striden er en langvarig krangel om fordelingen av oljeinntektene i området. For snart tre uker siden gikk sørsudanske styrker inn i Heglig, der Sudan pumper opp rundt halvparten av sin daglige oljeproduksjon på rundt 115.000 fat. Sudan svarte med å bombe den sørsudanske oljebyen Bentiu.

Begge landene hevder at Heglig tilhører dem. Sør-Sudan, som kaller området Panthou, hevder at det er en del av delstaten Unity, mens Sudan på sin side holder knallhardt på at Heglig ligger i deres delstat Sør-Kordofan. (ANB-NTB)

Artikkeltags