Norsk folkefest på Shetland

At den norske englandsfarten under andre verdenskrig ikke bare er et fjernt minne, fikk statsminister Jens Stoltenberg (Ap) erfare da han feiret 17. mai på Shetland.

At den norske englandsfarten under andre verdenskrig ikke bare er et fjernt minne, fikk statsminister Jens Stoltenberg (Ap) erfare da han feiret 17. mai på Shetland. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

At den norske englandsfarten under krigen ikke bare er et fjernt minne, fikk statsminister Jens Stoltenberg (Ap) erfare 17. mai på Shetland.

DEL

– Det er fantastisk å oppleve folkefest på 17. mai på Shetland. Her feirer de faktisk 17. mai hvert eneste år. Det sier noe om båndene mellom Norge og Shetland som strekker seg mange hundre år tilbake i tid, sier statsministeren til NTB.

Den norske nasjonaldagsfeiringen på Shetland var ekstra omfangsrik i år med statsministerbesøk, norsk kystvaktskip og en uvanlig stor samling veteranbåter som trosset tøffe værforhold for å ta den tradisjonelle 17. mai-turen fra Norge til Shetland.

Sekkepiper

I tvillingbyene Scalloway og Lerwick møtte Jens Stoltenberg og Ingrid Schulerud norske etterkommere og veteraner som var med under Englandsfarten. Det deltok i et friskt folketog der sekkepiper akkompagnerte hurrarop og vifting med norske og shetlandske flagg.

I Scalloway la statsministeren og en rekke shetlandske representanter ned krans på monumentet over Shetlandsgjengen - en fiskebåt i kobber over navneplatene til de mange som ga sitt liv i motstandskampen.

Markeringen skjer 70 år etter at Shetlandsgjengen etablerte sin base i den lune havna i Scalloway.

– Englandsfarten var en viktig del av vår motstandskamp under krigen. Det handlet om å få mennesker som var på flukt ut av landet, men ikke minst om å bringe utstyr til motstandsfolk inn i landet, sier Stoltenberg til NTB.

Åpnet museum

Folketoget gjennom de trange gatene gikk forbi butikkvinduer der tegninger av norske krigshelter fortrenger salgsvarene. Opp mot 1000 mennesker deltok i toget og folkefesten som fulgte. På Scalloway skole viste elevene fram sitt prosjektarbeid om forholdet mellom Shetland og Norge under krigen.

Enda flere varige minner fra de dramatiske hendelsene for 70 år siden ble for første gang vist fram da Stoltenberg åpnet en permanent utstilling om Englandsfarten i det nye museet i Scalloway.

– Utstillingen vil fortelle historien om gjestfrihet og heltemot og solidaritet mellom Shetland og Norge. Dette er historien om vår felles kamp mot naziokkupasjonen under den andre verdenskrig, sa statsministeren i sin åpningstale.

Veteranmøter

På minekrysseren KNM Hitra ble det nok et møte med norske overlevende veteraner. Dagen før hadde 92 år gamle Sverre Syversen fortalt om sine opplevelser som maskinist på en norsk motortorpedobåt som gjennomførte 47 tokt mot Norge.

– Det gjør inntrykk å møte mennesker som deltok under krigen i denne trafikken og som senket skip langs norskekysten, som senket tyske ubåter og som nå går levende rundt her blant oss og forteller om det. Det er nesten uvirkelig, sier Stoltenberg.

Fra folkefesten på Shetland skulle han fortsette sin tur i vesterled med å dra til en annen øygruppe med sterke bånd til Norge - Færøyene. Stoltenberg skal fredag møte den færøyske statsministeren, lagmann Kaj Leo Johansen etter å ha deltatt på et kulturarrangement i Trshavn på kvelden 17. mai. (ANB-NTB)

Artikkeltags