Norsk hjelpearbeider bortført

Artikkelen er over 5 år gammel

En norsk hjelpearbeider som jobber for Flyktninghjelpen, er blant de bortførte i Kenya, opplyser kenyansk politi.

DEL

Hjelpearbeideren ble bortført sammen med flere andre da to biler med hjelpearbeidere ble angrepet av en gruppe væpnede menn i flyktningleiren Dadaab nær grensen til Somalia.

I alt fem personer ble ifølge lokale kilder bortført, fire av dem utlendinger. Det dreier seg om en pakistaner, en filippiner og en canadier i tillegg til nordmannen, opplyser kenyansk politi.

Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson var med i en av bilene som ble angrepet, men er ifølge Flyktninghjelpen uskadd og i trygghet. En kenyansk sjåfør skal ha blitt drept.

Bekrefter hendelse

Samfunns- og informasjonssjef Rolf A. Vestvik i Flyktninghjelpen kan overfor NTB verken avkrefte eller bekrefte de internasjonale nyhetsbyråenes meldinger om at det har vært en kidnapping i den kenyanske flyktningleiren.

– Jeg kan bekrefte at det har vært en hendelse omkring en kolonne i Dadaab flyktningleir i Kenya. Elisabeth Rasmusson er trygg og uskadd, og vi jobber nå med å finne ut av detaljer omkring hva som har skjedd, sier han til NTB.

Vestvik kan ikke si om det var andre nordmenn i området da hendelsen skjedde fredag ettermiddag.

Islamister fra Somalia?

Den kenyanske polititalsmannen Philip Ndolo mener geriljabevegelsen al-Shabaab står bak bortføringen.

Angriperne skal ha skutt mot to kjøretøy, hvorav det ene greide å komme seg unna.

– De skjøt på det første av de to kjøretøyene, men det kjørte vekk. Det satt andre hjelpearbeidere i den. De var på vei fra en leir til en annen, sier Ndolo.

Det er første gang at utlendinger blir bortført i Kenya siden kenyanske regjeringssoldater ble sendt over grensen til Somalia for å ta opp jakten på islamistiske geriljasoldater i oktober i fjor.

Styrkene gikk inn i nabolandet få dager etter at to spanske kvinner som jobbet for Leger Uten Grenser ble kidnappet i flyktningleiren Dadaab. De er fortsatt ikke kommet til rette og blir fortsatt holdt fanget, ifølge Reuters.

Dadaab har nesten en halv million innbyggere og regnes som verdens største flyktningleir.

Ambassade koblet inn

Pressetalsmann i UD Frode Andersen kan overfor NTB verken bekrefte eller avkrefte om det er nordmenn blant de kidnappede.

– Vi har ikke ytterligere informasjon vi kan gå ut med nå. Vi har blitt orientert av Flyktninghjelpen om at en av deres kolonner er angrepet nord i Kenya. Vi er i nær kontakt med Flyktninghjelpen, og både departementet og ambassaden i Nairobi er koblet inn, sier Andersen.

Kenyas Røde Kors bekrefter opplysningene om at en bortføring fant sted fredag. Den skal ha skjedd nær stedet der lokale representanter for Flyktninghjelpen holder til, meldte nyhetsbyrået AFP med henvisning til politikilder. (ANB-NTB)

Artikkeltags