Norsk sentralbanksjef på Island

Svein Harald Øygard blir ny sjef for sentralbanken på Island i en overgangsperiode.

Svein Harald Øygard blir ny sjef for sentralbanken på Island i en overgangsperiode. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Nordmannen Svein Harald Øygard er ansatt som midlertidig sjef for den islandske sentralbanken. Finansminister Kristin Halvorsen anbefalte ham.

DEL

Øygard overtar jobben etter Islands omstridte sentralbanksjef David Oddsson, som trakk seg torsdag etter et massivt press fra befolkningen og politikere på Island.

Da Kristin Halvorsen besøkte Island i slutten av januar spurte Islands finansminister Steingrimur Sigfússon om hun hadde forslag til norske kandidater til en eventuell etterfølger til David Oddson.

– Svein Harald Øygard pekte seg raskt ut som en god kandidat. Han har en god kombinasjon av faglige kvaliteter og politisk innsikt. Øygard er svært erfaren, faglig sterk og har stor arbeidskapasitet. Han er rett person for denne krevende jobben, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Vil ikke garantere suksess

Fredag ble det kjent at Øygard tar over etter Oddsson. Samme dag skal Øygard møte statsminister Jens Stoltenberg i lokalene til den islandske sentralbanken i Reykjavik.

48 år gamle Øygard har til nå vært ansatt i det internasjonale bedriftsrådgivningsselskapet McKinsey & Company. Lederen for McKinseys Oslo-kontor, Pål Erik Sjåtil, gir ham gode skussmål.

– Å være sentralbanksjef for Island er en krevende oppgave uansett hvem som får den. Men vi har stor tillit til Svein Harald Øygard, selv om vi ikke tør å garantere for noen umiddelbar suksess. Øygard har i hvert fall den kompetansen, energien og kapasiteten som skal til for å gjøre en god jobb, sier Sjåtil til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han påpeker at Øygard har avsluttet sitt ansettelsesforhold med McKinsey, selv om han går inn i en midlertidig stilling som sjef for Sedlabankinn, Islands svar på Norges Bank.

Var statssekretær i fire år

Øygard er økonomiutdannet fra Universitetet i Oslo. Han var statssekretær i Finansdepartementet i perioden 1990-94 under Sigbjørn Johnsen, og har også vært ansatt i Norges Bank i perioden 1983-1990.

Han har vært ansatt i McKinsey siden 1995. Hans tidligere arbeidsgiver synes det er trist at han slutter.

– Vi setter stor pris på den jobben han har gjort her, men vi ønsker ham lykke til i den nye jobben. Det blir sikkert spennende, interessant og utfordrende, sier Sjåtil, som ikke vet om Øygard snakker islandsk.

Alltinget vedtok torsdag en lov om omorganisering av banken. Sedlabankinn har til nå vært ledet av et sentralbankstyre med tre medlemmer. Den nye loven innebærer at bankstyret, som Oddsson har ledet, erstattes av en sentralbanksjef og en visebanksjef.

Den islandske økonomen Arnr Sighvatsson er for øvrig utnevnt som ny visesentralbanksjef på Island. Han har vært sjeføkonom i den islandske sentralbanken fra 2004.

– Bra med en utlending

– Det er meget viktig å få inn en utlending som sentralbanksjef på Island, sier den islandske økonomiprofessoren Thorolfur Matthiasson til NTB.

Han tror at nordmannen har det som skal til for å fornye tilliten til Islands sentralbank.

– Jeg har merket meg at Øygard var med da Norge slet med bankkrisen på 1990-tallet. Jeg går ut fra at det er dette som har gjort ham aktuell, sier Matthiasson.

Han mener også det er bra at Øygard har bakgrunn som økonom og ikke er politiker, slik hans islandske forgjenger var.

– Som statssekretær på 1990-tallet var han med på koordineringen av statsfinansene og pengepolitikken, og det har vært en mangelvare her. Det at han snakker med erfaring, gir ham en viss tyngde overfor politikerne, mener Matthiasson.

Økonomiprofessoren ble i sin tid utdannet til sosialøkonom ved Universitetet i Oslo, samme sted hvor Øygard har fått sin utdanning. (ANB-NTB)

Artikkeltags