– Ny Syria-utsending

Lakhdar Brahimi er tidligere algerisk utenriksminister med lang fartstid som FN-diplomat i ulike konfliktområder.

Lakhdar Brahimi er tidligere algerisk utenriksminister med lang fartstid som FN-diplomat i ulike konfliktområder. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Diplomaten Lakhdar Brahimi fra Algerie blir trolig ny Syria-utsending etter Kofi Annan, ifølge FN-kilder.

DEL

De understreker at ingenting er bestemt, og at det kan skje endringer i siste øyeblikk. Men så langt tyder alt på at det er Brahimi (78) som blir FN og Den arabiske ligas nye spesialutsending for Syria.

– Vi er sikre på at det blir Brahimi, sier en ikke navngitt kilde til nyhetsbyrået AFP.

– Han er ønsket av FNs generalsekretær, og han vil bli presentert neste uke så sant han ikke trekker seg selv, sier en annen.

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan varslet i forrige uke at han sier fra seg oppdraget, og viste til uenigheter innad i Sikkerhetsrådet som gjorde jobben nærmest umulig. Det er likevel meningen at han fortsetter som Syria-utsending ut august.

Brahimi er tidligere algerisk utenriksminister med lang fartstid som FN-diplomat i ulike konfliktområder.

Han har vært FNs spesialutsending både i Irak i kjølvannet av USAs invasjon i 2003, i Afghanistan før og etter Taliban-regimets fall, og i Sør-Afrika da landet avviklet det rasistiske apartheid-systemet.

I Syria får likevel 78-åringen en usedvanlig tøff jobb å bryne seg på. Borgerkrigen blir gradvis mer uforsonlig, og mange eksperter har nærmest avskrevet muligheten for en diplomatisk løsning.

De fleste tror i stedet at utfallet av konflikten vil avhenge av hvem som lykkes best på slagmarken.

Splittelsen i Sikkerhetsrådet ser heller ikke ut til å avta, og de vestlige landene er fortsatt frustrert over Russland og Kinas posisjon. De to stormaktene er svært skeptiske til ytre innblanding i borgerkrigen og har gjentatte ganger stanset resolusjoner som ville lagt større press på Syrias regjering.

I tillegg til at Sikkerhetsrådet må ta stilling til hvem som skal etterfølge Annan, diskuterer rådsmedlemmene hva som skal være den nye utsendingens rolle.

Siden Annan begynte sitt oppdrag, har borgerkrigen i Syria blitt kraftig forverret. Av den grunn kan etterfølgeren bli nødt til å jobbe på en annen måte.

Samtidig fører de indre stridighetene i Sikkerhetsrådet til at medlemmene er uenige også om Syria-utsendingens stillingsbeskrivelse.

– Vi har en åpen tilnærming til dette. Jeg mener vi må være realistiske og innse at dette er en vanskelig jobb. Annan utførte den på beundringsverdig vis og ble forståelig nok frustrert mot slutten, sier USAs FN-ambassadør Susan Rice. (ANB-NTB-Reuters-AFP)

Artikkeltags