– Observatører inn i Syria

Både Frankrike og Storbritannia vil ha FN-observatører inn i Syria. Bildet viser observatører under en tidligere øvelse i landet.

Både Frankrike og Storbritannia vil ha FN-observatører inn i Syria. Bildet viser observatører under en tidligere øvelse i landet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Frankrike og Storbritannia vil ha FN-observatører i Syria for å kontrollere at Kofi Annans fredsplan overholdes.

DEL

FNs sikkerhetsråd må nå ta grep for å sikre at en våpenhvile i Syria blir fulgt, mener Frankrikes utenriksminister.

– Frankrike håper FNs sikkerhetsråd så snart så mulig vil være i stand til å vedta en resolusjon som åpner for at observatører kan sendes inn i landet, sier Alain Juppé.

– De må kunne bevege seg fritt og uavhengig av regimet i Damaskus, sier Juppé.

Syria-utsending Kofi Annan skulle torsdag ettermiddag orientere FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Syria, og ifølge diplomater vil gjennomgangen bli viktig for hvilke skritt som blir tatt videre.

Cedric H. de Coning, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), tror en observatørgruppe er sannsynlig.

– Jeg er overrasket over at det ikke allerede er på plass en resolusjon om observatører. En mulig årsak kan være at de mangler informasjon, sier de Coning til NTB.

Han ser det som sannsynlig at det i første omgang blir snakk om å omplassere FN-observatører som allerede er i regionen, og at gruppen etter hvert blir utvidet til 200 til 250 personer.

– Det vil være snakk om ubevæpnede observatører, og det vil være ukontroversielt for Kina og Russland, sier NUPI-forskeren videre.

Ifølge Alain Délétroz, Europa-visepresident i International Crisis Group, er det viktigste nå for en videre fremgang i konflikten å få landene i Sikkerhetsrådet til å snakke med én stemme. Også han tror på en enighet om observatører.

– Jeg tror Sikkerhetsrådet kan bli enige om dette. Landene klarte å samle seg om Annans fredsplan, som også er ambisiøs, sier han.

Délétroz viser til at Annans fredsplan allerede har i seg en vag formulering om en overvåkingsmekanisme.

Storbritannia tar nå til orde for å gi mer hjelp til den syriske opposisjonen hvis våpenhvilen i Syria bryter sammen. Hvis det viser seg at spesialutsending Kofi Annans fredsplan ikke blir overholdt, må presset økes mot Syria, ifølge utenriksminister William Hague.

– Storbritannias syn er at vi da må gå til FNs sikkerhetsråd i et nytt forsøk på å få på plass en resolusjon om Syria, samtidig som vi vil styrke vår støtte til opposisjonen og ta til orde for hardere sanksjoner, sier han.

Motvillige

Også Hague mener det er avgjørende å få observatører på plass på bakken i Syria for å kontrollere at våpenhvilen ikke brytes.

I motsetning til under krisen i Libya i fjor, er de vestlige stormaktene denne gangen motvillige til å gå inn militært. Storbritannias statsminister David Cameron gjør det klart at forsøkene nå går ut på å overtale Russland og Kina til å legge større press på Bashar al-Assad og til ikke å legge ned veto mot tøffe sanksjoner.

Russland og Kina reagerte kraftig på hvordan fjorårets FN-resolusjon om Libya ble brukt i legitimeringen av militæraksjonen mot landet. Og de to landene har lagt ned veto mot flere forsøk på å straffe Assad.

NATO-ansvar

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen understreker at NATO ikke vil gripe inn i Syria militært. Men Tyrkia sier NATO har et ansvar når landets grenser blir krenket. Tyrkia vurderer fortsatt hvordan landet skal reagere på skuddene som kom over grensen fra Syria mandag, og som såret seks mennesker.

Ifølge Cedric H. de Coning ved NUPI er dette noe Tyrkia sier for å skremme. Han ser det som svært uaktuelt at NATO blir involvert militært i Syria.

– Den eneste måten det vil kunne skje på, er om konflikten eskalerer svært dramatisk. Det vil heller ikke være i Syrias interesse, sier han. (ANB-NTB)

Artikkeltags