Økende frykt for krig

FN-observatører i den syriske byen Homs i april i år. Frykten for at Syria vil ende i full borgerkrig øker.

FN-observatører i den syriske byen Homs i april i år. Frykten for at Syria vil ende i full borgerkrig øker. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Russland og Kina møter økt internasjonalt press om å gi opp støtten til regimet i Damaskus. Imens øker frykten for at Syria vil ende i full borgerkrig.

DEL

Massakren i Houla i forrige uke, der over 100 sivile ble drept, er det hittil groveste bruddet på den skjøre våpenhvilen i Syria.

FNs menneskerettighetsråd i Genève vil fredag etter alt å dømme kreve at massakren granskes.

– Både Syria og hele regionen er i fare hvis det bryter ut full krig i landet, fremholdt FNs menneskerettighetskommissær Navi Pillay i en uttalelse som ble lest opp da rådet møttes for å diskutere krisen fredag.

Hun ber FNs sikkerhetsråd rette en henvendelse til Den internasjonale straffedomstolen i Haag slik at de som er ansvarlige for overgrepene mot sivile, kan bli stilt for retten.

Hun understreker også at syriske tjenestemenn er personlig ansvarlig for det hun omtaler som innblanding i drap på sivile.

Massakren i Houla føyer seg inn i en lang rekke blodige brudd på våpenhvilen, og mange mener fredsplanen til spesialutsending Kofi Annan er feilslått og bør skrinlegges.

Fredag meldte aktivister at en regimevennlig milits har gjennomført en ny massakre på sivile, denne gangen på tolv fabrikkarbeidere som skal ha blitt tvunget ut av en buss og likvidert da de var på vei hjem fra jobb torsdag ettermiddag.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon advarer mot konsekvensene hvis konflikten fortsetter.

– Massakrer som den som fant sted forrige helg, vil kunne føre Syria inn i en katastrofal borgerkrig, sa Ban torsdag.

Men lederen for Den frie syriske hær, Riyad Asaad, sier opprørsgruppen ikke lenger vil følge fredsplanen med mindre regimet til president Bashar al-Assad stanser blodbadet innen fredag. Klokka tolv gikk fristen ut, og opprørerne har ifølge AFP truet med «en vulkan av raseri» på nettet.

Ifølge FNs komité mot tortur har syriske styrker og militssoldater torturert og lemlestet sivile, deriblant barn, under direkte ordre fra syriske myndigheter.

Ti uavhengige eksperter fastslo fredag at det har vært utstrakt bruk av tortur mot personer som er mistenkt for å ha deltatt i protester mot regimet, deriblant journalister, bloggere, desertører, kvinner og barn.

Komiteen uttrykker også bekymring for at opposisjonen bruker tortur.

En militær intervensjon i Syria for å få slutt på den blodige konflikten hindres blant annet av at Russland og Kina nekter å gi støtte til det i FN.

Fredag reiste president Vladimir Putin til Berlin og Paris, der han skulle ha møter med henholdsvis statsminister Angela Merkel og president Franois Hollande.

De to regjeringssjefene ville ventelig legge press på Putin og gjenta oppfordringen om å gi opp motstanden mot en FN-operasjon i Syria, og å stanse støtten til Assad-regimet.

USAs utenriksminister Hillary Clinton, som fredag og lørdag besøker Norge, er blant dem som beskylder Russland og Kina for å bidra til blodbadet i Syria ved å nekte internasjonal intervensjon i landet.

Men en talsmann for Kreml sier ifølge AFP fredag at Russland ikke har noen planer om å endre standpunkt. Heller ikke Kina ønsker å gi etter for vestlig press om Syria.

Konflikten i Syria dreier seg ikke bare om opposisjonens kamp mot Assad-regimet. Opposisjonen er splittet, og stadig mer av konflikten handler nå om sekterisk vold, om religiøse gruppers kamp mot hverandre.

BBC-reporteren Paul Wood har som en av få vestlige journalister oppholdt seg i Syria de siste ukene.

– Flere soldater i opprørsgruppen Den frie syriske hær har fortalt meg at de kjemper for et sekulært og åpent demokrati. Men andre sier de ønsker å drepe alawitter og sjiamuslimer, skriver Wood i en analyse av situasjonen.

President Bashar al-Assad og hans familie og de fleste av hans nærmeste medarbeidere tilhører alawittene.

– Vi er ennå ikke i en full borgerkrig. Men atmosfæren er mer truende enn den noensinne har vært, ifølge Wood. (ANB-NTB)

Artikkeltags