- Omfattende tortur i Syria

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Syriske myndigheter bruker omfattende og systematisk tortur, melder Amnesty International i en ny rapport.

DEL

- Det er snakk om forbrytelser mot menneskeheten, sier generalsekretær John Peder Egenæs.

Egenæs, som leder organisasjonen i Norge, sier at Amnestys rapporter om Syria i mange år har vært grusom lesning om utbredt tortur i syriske fengsler, om systematisk knebling av ytringsfriheten og om et allestedsnærværende etterretningsvesen.

– Men rapportene det siste året har ikke vært til å bære. Nå er ikke torturen lenger bare utbredt, nå er den vanvittig i sin intensitet og grusomme oppfinnsomhet, sier Egenæs i en pressemelding.

Rapporten dokumenterer 31 torturmetoder som fanger har blitt utsatt for i Syria, og beskriver hvordan både torturmetodene og omfanget har eksplodert det siste året.

Amnesty International har intervjuet et titall syriske flyktninger på grensen til Jordan, inkludert 25 tidligere fanger.

Det dokumenteres systematisk bruk av tortur i fengsler, på interneringssentre og på syriske sykehus.

Ett eksempel fra rapporten er 18 år gamle Khaled, som forteller at torturistene hans brukte en knipetang for å rive bort huden på beina.

Andre forteller at de ble hengt opp i bildekk, og slått med kabler eller stokker.

22-år gamle Ghazi forteller at han ble utsatt for «den flygende matten»:

– Jeg ble lagt på en treplate med ansiktet opp og med bind for øynene. Kroppen min ble strukket ut som til bokstaven «V» også ble jeg slått med pisk. Det var tre som byttet på å slå, mens de andre drakk te og røykte, forteller han.

Det fortelles også om seksuell vold og voldtekter, og at medfanger har vært tvunget til å se på overgrepene.

Rapporten blir offentliggjort i forbindelse med ettårsdagen for opprøret i Syria, torsdag 15. mars. Amnesty markerer dagen ved å aksjonere i byer verden over, også i Norge, med krav om at blodbadet stoppes.

Egenæs sier at Amnesty ber det internasjonale samfunnet om å ta tre skritt:

– Sikkerhetsrådet må overføre situasjonen i Syria til Den internasjonale straffedomstolen. For det andre må det innføres en total våpenembargo mot Syria, og i tillegg må alle Assad-regimets midler i utlandet fryses. Dette er gjennomførbare og konkrete skritt for å fjerne mulighetene for å fortsette drapsbølgen, understreker Egenæs.

Kofi Annan

Syrias president Bashar al-Assad har avvist forslagene Kofi Annan la fram da han besøkte landet, sier amerikanske tjenestemenn ifølge CNN.

Kofi Annan er FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria. Han besøkte Syrias hovedstad Damaskus i helgen og la da fram flere forslag til hvordan konflikten i Syria kan løses.

Ifølge CNN bekrefter tre ulike amerikanske tjenestemenn nå at Assad avviste forslagene fra spesialutsendingen. Den syriske presidenten vil ikke anerkjenne Annan som representant for Den arabiske liga, og han vil ikke foreta seg noe før opposisjonen legger ned våpnene, sier kildene ifølge nyhetskanalen.

Annans pressetalsmann Ahmad Fawzi bekreftet tirsdag at Syria hadde svart på Annans forslag, men ville ikke si hvilket svar syrerne ga.

- De har svart, og svarene er under vurdering, sa Fawzi.

Ifølge FN er mer enn 8.000 mennesker drept i konflikten i Syria. Minst 30.000 mennesker har flyktet fra landet. (ANB-NTB)

Artikkeltags