Ønsker å jobbe med reformer

Eva Jolys parti, De Grønne, ligger an til å gjøre et godt valg og håper å få over 15 representanter inn i forsamlingen.

Eva Jolys parti, De Grønne, ligger an til å gjøre et godt valg og håper å få over 15 representanter inn i forsamlingen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Eva Joly håper på et godt valg for sitt parti De grønne i Frankrike søndag. Selv ønsker hun å reformere landets finanssystem.

DEL

Joly er ikke kandidat i den avgjørende omgangen i valget på ny nasjonalforsamling til helgen. Hun har heller ingen ambisjoner om noen ministerpost i den franske regjeringen.

Selv om hun følger valget tett, vil hun nå prioriteter arbeidet i EU-parlamentet, der hun sitter i finanskomiteen. Et arbeid hun sier hun forsømte under den hektiske presidentvalgkampen.

Men hun håper også å kunne jobbe med å utarbeide nye finansreformer i Frankrike. Ikke politisk, men faglig og teknisk.

– Frankrike trenger en omfattende finansreform. Om jeg får lov til å jobbe med dette, vet jeg ikke ennå, sier juristen og den tidligere korrupsjonsjegeren til NTB.

Jolys parti, De grønne, ligger ifølge meningsmålingene an til å gjøre et godt valg søndag. Partiet fikk 5,6 prosents oppslutning i første valgrunde.

– Det viser at franske velgere er opptatt av rettferdighet og miljø, sier Joly.

Håpet er å få inn minst 15 representanter slik at partiet kan danne egen parlamentarisk gruppe.

– Den gode oppslutningen er en klar beskjed fra velgerne til president François Hollande: «Vi er veldig glad for at du er her, men du må ikke glemme miljøspørsmålene og rettferdighet i de fem årene som kommer», sier Joly

At sosialistpartiet, med støtte fra De grønne og andre småpartier, vil vinne valget, regner hun som ganske sikkert.

– Man skal aldri ta noe for gitt. Men vi er helt sikre på at med hjelp fra oss vinner sosialistpartiet valget. Det vi ikke vet, er om de får flertall alene.


Sofieprisen

Joly var onsdag i Oslo for å ta imot Sofieprisen for sitt engasjement for miljø og bærekraftig utvikling. Joly er veldig glad for å få prisen.

– Den kom på et svært turbulent øyeblikk i livet mitt. Det føltes godt at det var noen som så at det var et viktig arbeid jeg holdt på med, og som ser at det er sammenheng mellom miljøkamp og kamp mot korrupsjon og skatteparadiser. Det er en og samme kamp, sier hun.

Joly var kandidat i det franske presidentvalget i april, men møtte krass kritikk i valgkampen og fikk kun 2,3 prosent av stemmene. Det var også stor strid internt i partiet om hennes kandidatur.

Hun avviser imidlertid at hun førte partiet til et dårlig valgresultat, og at den høye oppslutningen i det nasjonale valget er et uttrykk for at velgerne er glade for å bli kvitt henne.


Bredt spekter

– Kritikken mot meg ser jeg bare på som meningsfrihet. Politiske analytikere mener jo derimot at jeg gjorde en verdig valgkamp. Jeg var ikke en ren miljøpolitiker, jeg hadde et bredere spekter, forklarer Joly.

– Jeg er opptatt av andre saker også, og jeg la fram et økonomisk program. Det falt ikke i god jord hos de i partiet som kun er opptatt av miljø. Men jeg mener at skal man være et politisk parti som har ambisjoner om å regjere, så skal man også ha politiske løsninger for andre områder, som for eksempel utenrikspolitikk. Jeg fikk 2,3 prosents oppslutning, det var dobbelt så mye som partiets presidentkandidat fikk i forrige valg. Så alt er relativt, påpeker hun tørt.


Til Afghanistan

Framover skal Joly ikke bare drive europapolitikk i EU-parlamentet. Hun er også rekruttert av FN for å hjelpe Afghanistan med å bygge opp et fungerende rettsvesen og bekjempe korrupsjon. Hver tredje måned i minst ett år framover skal hun reise til det krigsherjede landet.

Om hun vil prøve å stille som presidentkandidat igjen, har hun ikke tatt stilling til ennå.

– Akkurat nå nyter jeg livet. Et presidentvalg er som å løpe et hekkeløp der hekkene blir stadig høyere og kommer stadig tettere. Og på sidelinjen står fotografene med kameraene klare og håper å ta deg idet du faller. Men jeg føler meg mer motivert enn noen gang til å kjempe for den politikken jeg tror på, som er mer miljøvern og mer rettferdig fordeling. (ANB-NTB)

Artikkeltags