På randen av ny krig

Artikkelen er over 5 år gammel

Faren for en ny storkrig mellom Sudan og Sør - Sudan har rykket et stort steg nærmere.

DEL

Mens sørsudanske styrker rykker fram i nord, bomber Sudan mål i sør.

Ved daggry torsdag slapp sudanske bombefly i alt fem bomber ned over byen Bentiu, hovedstaden i den sørsudanske oljedelstaten Unity.

Angrepet var trolig et svar på at sørsudanske styrker tidligere denne uka tok kontroll over det strategisk viktige grenseområdet Heglig, der noen av Sudans viktigste oljeinstallasjoner ligger.

Kampene de siste dagene er de verste siden fredsavtalen ble undertegnet i 2005.

Beskylder hverandre

Lederne for de to landene, Sør - Sudans Salva Kiir og Sudans Omar al - Bashir, beskyldte torsdag hverandre for å ville starte en ny krig.

– Våre brødre i sør har valgt krigens vei. De tenker verken på Sudans eller Sør - Sudans interesser, sier Bashir. Sudanske myndigheter betegner innmarsjen i Heglig som en krigserklæringer, skriver avisa Sudan Vision.

Både Sudan, FN og Den afrikanske union (AU) krever at Sør - Sudan trekker styrkene tilbake.

Truer

Men i en tale til parlamentet torsdag gjorde Salva Kiir det klart at styrkene ikke vil bli trukket tilbake før Sudan slutter å angripe sin nabo i sør.

I stedet truer presidenten med å sende soldater til et annet omstridt grenseområde, Abyei, som sudanske regjeringsstyrker erobret i fjor.

– Jeg sier alltid at vi ikke ønsker å lede det sørsudanske folket i krig, men dersom vi blir provosert som dette, må vi forsvare oss, sier Kiir.

Forhandlingene mellom de to landene har pågått i flere uker, men ble onsdag brutt. Myndighetene i begge landene ba så befolkningen forberede seg på krig.

Frykt

Eksperter frykter nå at situasjonen kan komme ut av kontroll.

– Partene balanserer på stupet. Ved å skape en reell frykt for krig og spisse til situasjonen prøver de å framtvinge en ny dynamikk i forhandlingene. Men jeg tror ikke noen av partene ønsker en ny fullskala krig, sier seniorforsker og Sudan-ekspert Øystein Rolandsen ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til NTB.

Angrepene bekymrer også norske politikere. Norge har i lang tid vært blant de viktigste giverne til Sør - Sudan, og norske forhandlere var svært aktive i å få på plass fredsavtalen i 2005.

Avgjørende med respekt

– Det er helt avgjørende at de to statene respekterer hverandres suverenitet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

– Vi oppfordrer begge parter til å trekke sine styrker tilbake til der de sto før den siste opptrappingen, sier han.

EUs utenrikskommissær Catherine Ashton fordømte torsdag både torsdagens bombeangrep og angrepet på Heglig og betegnet angrepene som «fullstendig uakseptable».

Oljestrid

Da Sør - Sudan løsrev seg fra sin storebror i nord i fjor, tok landet med seg tre firedeler av de dyrebare oljeressursene. Bare Heglig og noen få andre installasjoner ble igjen i nord.

– Det er ingen tvil om at Heglig er svært viktig for Sudan, særlig etter at Sør - Sudan har stanset oljeproduksjonen. Det kan medføre at Khartoum velger å trappe opp konflikten ytterligere, sier Rolandsen.

Han tror Sudans bombeangrep mot byen Bentiu i Sør - Sudan torsdag kan være en symbolhandling.

– Sudan vil hevne angrepet på Heglig og vise at de har luftherredømme, sier han.

Konspirasjoner

I nord svirrer nå konspirasjonsryktene om hvorfor sørsudanerne rykket inn i Heglig. Ifølge Sudans forsvarsminister, general Abdel Rahim Mohamed Hussein, er hensikten å skape kaos og bane vei for at opposisjonen kan ta makten i Khartoum, skriver avisa Sudan Vision.

Informasjonsministeren i Unity, Gideon Gatpan Thoar, sier til avisa Sudan Tribune at sørsudanske styrker nå ikke bare kontrollerer Heglig, men har rykket 23 kilometer nord for området.

Ifølge Thoar er hensikten å ta tilbake områdene som tilhørte Sør - Sudan under grensemarkeringen i 1956, året det britiske kolonistyret opphørte. (ANB-NTB)

Artikkeltags