Peres: - Krigen mot Libanon var et feilsteg

Peres mener også at det israelske forsvaret var for dårlig forberedt på krigen og at Hizbollah håndterte media bedre enn Israel.

Peres mener også at det israelske forsvaret var for dårlig forberedt på krigen og at Hizbollah håndterte media bedre enn Israel. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Det var et feilsteg av Israel å gå til krig mot Hizbollah og Libanon i fjor sommer, ifølge visestatsminister Shimon Peres.

DEL

Peres mener også at det israelske forsvaret var for dårlig forberedt på krigen og at Hizbollah håndterte media bedre enn Israel.

Visestatsministerens synspunkter kommer fram i en rapport fra en kommisjon som gransker regjeringens håndtering av krigen mot Libanon. Peres vitnet for kommisjonen i november, og den 15 sider lange utskriften fra vitneprovet er nå offentliggjort.

– Den største feilen var krigen i seg selv. Hvis det hadde vært opp til meg, ville jeg ikke gått til krig, sa Peres til kommisjonen.

Gikk av

Statsminister Ehud Olmert opprettet kommisjonen, som ledes av en avgått dommer, etter et voldsomt press fra en kritisk opinion. Hizbollah skjøt nesten 4.000 raketter inn i Nord-Israel, og Israel maktet verken å knuse den libanesiske bevegelsen eller å få frigitt de to soldatene Hizbollah bortførte.

Forsvarssjef Dan Halutz gikk av som følge av kritikken mot krigføringen, og mange har krevd at Olmert og forsvarsminister Amir Peretz følger i Halutz' fotspor.

Visestatsminister Peres avviste overfor kommisjonen å fordele skyld, men han understreker at forsvaret ikke var forberedt på krigen.

– Vi blir i dag oppfattet som svakere enn tidligere, sier Peres, som samtidig kritiserer regjeringen for å gå offentlig ut med at det fremste målet var å få frigitt de to bortførte soldatene.

Mange sivile drept

Krigen i Libanon startet 12. juli i fjor da den sjiamuslimske Hizbollah-militsen gikk over grensen til Israel og tok to israelske soldater til fange.

Israel svarte med en omfattende offensiv mot Libanon. Israelske fly bombet veier, bruer, flyplasser, bensinstasjoner og et stort antall bygninger.

Krigen tok slutt 14. august. Da var minst 1.191 personer i Libanon drept, de fleste sivile. Rundt én million mennesker ble drevet på flukt i landet, og rundt 200.000 av dem hadde i slutten av januar ikke kunnet vende tilbake til sine hjem.

I Israel ble 43 sivile drept og opptil 300.000 drevet på flukt. 117 israelske soldater ble drept.

Opplysninger om Hizbollahs tap varierer mellom 70 og over 500. (ANB-NTB)

Artikkeltags