Peter Mangs nekter for drap

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tiltalte Peter Mangs nekter blankt for at han står bak tre drap og tolv drapsforsøk i Malmö og avviser at han er rasist.

DEL

Da rettssaken mot 40-åringen ble innledet i Malmö mandag, benektet Mangs at han overhodet hadde vært i nærheten av stedene der ugjerningene ble begått. Forsvarer Douglas Norking avviste også påstander om at hans klient skulle være rasist.

Det påtalemyndigheten har kalt kartlegging av offer, mente Norking var ren innhenting av informasjon.

– Hva hensikten med denne innhentingen var, kommer Peter Mangs selv til å fortelle om, sa forsvareren.

Statsadvokat Håkan Larsson tegnet et bilde av en mann som ikke hadde lyktes i livet. Han droppet ut av videregående skole, sluttet både på utdanninger og jobb og søkte tidlig psykiatrisk hjelp.

– Han har kjent seg ensom og mislykket og hatt vanskelig for å kjenne på følelser, sa han.

I stamtaler med en psykiater skal han ha fundert på hvordan det føles å drepe noen.

– Han har vært nysgjerrig på å drepe, sa Larsson.

En foreløpig psykiatrisk undersøkelse har vist at Mangs kan ha psykiske problemer. Det blir ikke utelukket at domstolen i Malmö kan gi ordre om en utvidet psykiatrisk undersøkelse av den tiltalte.

Mangs risikerer en straff på 10 til 18 år i fengsel, dersom han blir funnet skyldig.

Tungt politivakthold omga lokalene i Malmö der rettssaken mot Mangs begynte mandag, og gatene utenfor tinghuset i den sørsvenske byen var sperret av.

Den tiltalte var iført hvit skjorte og grå bukser, og kikket nysgjerrig rundt seg i rettssalen, der de fleste tilhørerplassene sto tomme. Et trettitall mediefolk var på plass for å følge sjefaktor Solveig Wollestads innledningsforedrag.

Wollestad begynte med å liste opp de tre drapene Mangs er tiltalt for: På en 66 år gammel mann i juni 2003, på en 23-årig mann i juli samme år og på en 20 år gammel kvinne i oktober 2009. Mangs ble arrestert i november 2010.

Det første drapet ble begått på en tid da Mangs slet med pengemangel, påpekte sjefaktoren. Hun sa også at Mangs var skuffet over at drapet fikk så liten oppmerksomhet, og at det bare gikk noen få uker før han begikk sitt neste drap.

Arrestasjonen av Mangs skjedde etter at politiet hadde opprettet en spesialenhet for jakten på serieskytteren som skapte frykt i hele Malmö. Det bor mange innvandrere i byen, som har 300.000 innbyggere og er Sveriges tredje største by.

Politiet har ifølge Solveig Wollestad ikke greid å finne fram til ett enkelt motiv for Peter Mangs' handlinger.

– Men det var et visst innslag av fremmedhat, så vel som en fiendtlig holdning mot mennesker med kriminelle rulleblad, sier hun.

Mer enn 50 vitner skal forklare seg i rettssaken, som ventes å vare til midten av juli. Bevismaterialet omfatter blant annet skytevåpen, patronhylser som ble funnet på åstedene, e-poster og lister over telefonsamtaler.

Forsvareren hevder imidlertid at det mangler både fingeravtrykk og DNA-spor som knytter Mangs til forbrytelsene.

Mangs skal ifølge Malmö-avisen Sydsvenska Dagbladet ha vist samarbeidsvilje i avhør med lederen for det svenske politiets riksdekkende drapskommisjon, Dag Andersson. (ANB-NTB-TT-DPA)

Artikkeltags