Regjering klar tirsdag

Nytt Demokrati-leder Antonis Samaras begynner det vanskelige arbeidet med å danne regjering i Hellas.

Nytt Demokrati-leder Antonis Samaras begynner det vanskelige arbeidet med å danne regjering i Hellas. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En ny gresk koalisjonsregjering med partier som støtter opp om redningspakken fra EU og IMF, vil være klar tirsdag,

DEL

Det opplyser en kilde i partiet Nytt Demokrati som vant helgens valg.

- Vi kommer til å bli enige om en avtale i morgen, og da skal vi danne regjering, sier kilden til nyhetsbyrået Reuters mandag kveld.

Konservative Nytt Demokrati vant søndagens valg på ny nasjonalforsamling. Ifølge kilden vil sosialistpartiet Pasok være med i den nye koalisjonsregjeringen.

Nytt besøk

Den anonyme partikilden sier også at Hellas nå er klar for et nytt besøk fra den såkalte troikaen, EU, IMF og Den europeiske sentralbanken, og at grekerne vil be troikaen om at de strenge innstrammingstiltakene som er betingelse for å få utbetalt kriselånene, må spres over fire år istedenfor to, slik avtalen er i dag.

Det gjør det ikke enklere for Nytt demokrati å danne koalisjonsregjering.

Støtter krisepakken

– Vi har ingen tide å miste. Jeg vil forsøke å danne en varig samlingsregjering, sa Nytt demokratis partileder Antonis Samaras etter at han mandag morgen fikk i oppdrag av president Karolos Papoulias å danne regjering.

Valget ga et flertall til partiene som støtter krisepakken fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), noe som ble hilst velkommen av mange utenfor Hellas. Samaras har nå tre dager på seg til å forsøke å danne regjering.

Men Samaras fikk mandag liten hjelp av Tyskland i den vanskelige dragkampen om ny regjering. Samaras ønsker i regjering å få endret de tøffe kravene i lånepakken med EU og IMF. Men fra den tyske regjeringen kommer det sprikende signaler om mulighetene for å lempe på reformkravene.

Utenriksminister Guido Westerwelle sa mandag at han ikke ser for seg store endringer i forpliktelsene Hellas har påtatt seg, men en diskusjon om en forsinkelse når det gjelder å nå målene.

Dette ble senere avvist av en talsmann for regjeringen.

– Det er avgjørende nå at troikaen blir overbevist om at Hellas vil holde seg til sine avtaler og gjennomføre de avtalte reformene fullt ut. Dette er ikke tiden for noen form for lettelser for Hellas, sier talsmann Georg Streiter.

– Vi står fast ved det vi har avtalt, understreker talsmannen.

Det er troikaen EU, IMF og Den europeiske sentralbanken som har inngått låneavtalen med Hellas.

Uklar PASOK-støtte

Samaras' arbeid med å danne regjering blir langt fra noen enkel affære. Flere eksperter spår en kort levetid for en ny regjering. Samaras skulle møte PASOK-leder Evangelos Venizelos mandag ettermiddag. Venizelos kunngjorde søndag kveld at de ikke ville delta i en regjering uten at Syriza er med, noe den venstreradikale alliansen sier blankt nei til.

PASOK skulle mandag ta stilling til hvordan de skal støtte en ny koalisjonsregjering. Enten ved å snu og bli del av den, eller ved kun å støtte den i nasjonalforsamlingen.

Faller raskt?

– PASOK er skeptiske til å gå inn i en regjering som blir veldig svak og som kan falle etter bare noen måneder, sier Thanos Dokos ved tankesmia Eliamep i Aten til NTB.

Han understreker at en ny regjering raskt må levere overfor velgerne.

Dette bekreftes av kilder i Nytt demokrati.

– Den nye regjeringen må levere noe positivt raskt, lettelser i reformkravene eller en positiv trend i økonomien. Hvis ikke kommer folket til å miste tilliten i løpet av en uke, sier en partikilde til Reuters.

Syriza vil slåss

Partileder Alexis Tsipras (37) sier Syriza som største opposisjonsparti nå skal slåss mot krisepakken og forsøke komme til makten så raskt som mulig.

Demokratiske venstre er i likhet med Syriza motstander av krisepakken, men har tidligere åpnet for å delta i en koalisjonsregjering. Partiet skulle mandag ta stilling til om det skal støtte en Samaras-regjering.

Da nesten alle stemmene var talt opp, viste tallene at Nytt demokrati vant valget med 29,7 prosent, foran Syriza med 27 prosent. PASOK endte på 12,3 prosent. (ANB-NTB)

Artikkeltags