– Regjering trolig klar onsdag

Konservative Nytt demokrati vant søndagens valg på ny nasjonalforsamling. PASOK har vært svært skeptisk til å gå med i en regjering uten at også venstreradikale Syriza er med. Men kilder i Nytt demokrati opplyser at PASOK nå skal være om bord. Partiet Demokratisk venstre er også en mulig koalisjonspartner.

Konservative Nytt demokrati vant søndagens valg på ny nasjonalforsamling. PASOK har vært svært skeptisk til å gå med i en regjering uten at også venstreradikale Syriza er med. Men kilder i Nytt demokrati opplyser at PASOK nå skal være om bord. Partiet Demokratisk venstre er også en mulig koalisjonspartner. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hellas' nye koalisjonsregjering kan bli klar onsdag, sier sosialistpartiets leder Evangelos Venizelos.

DEL

Sosialistpartiet PASOK har sammen med det lille partiet Demokratisk venstre forhandlet med det konservative Nytt demokrati om en ny koalisjonsregjering.

– En regjering må på plass så fort som mulig, sa Venizelos på gresk fjernsyn tirsdag kveld.

– Slik det ser ut nå, vil det skje innen onsdag formiddag, sa han videre.

Leder for Demokratisk venstre, Fotis Kouvelis, er imidlertid mindre optimistisk og sier han tror det vil ta hele uken å få på plass en regjering.

I slutten av uka

– Det vil bli en ny regjering, men jeg vet ikke om den vil bli dannet i kveld. Jeg tror på en enighet innen slutten av uka. Det er fortsatt utestående spørsmål om regjeringsprogrammet og vilkårene i krisepakken, sa Kouvelis tirsdag.

Venizelos sa også at PASOK fullt og helt vil støtte den nye regjeringen, men at partiet ennå ikke har bestemt seg for «hvilken måte det skal bidra i regjeringen på».

Nytt demokrati vant søndagens valg på ny nasjonalforsamling, men fikk ikke nok plasser i forsamlingen til å danne regjering alene. Partiet har derfor henvendt seg til de to andre partiene i gresk politikk som er enige om at gjeldsavtalen med EU og IMF må bestå.

– Eneste sjanse

Nytt demokrati og PASOK har skiftet på å sitte ved makten i Hellas siden militærdiktaturets fall i 1974. Men landets økonomikrise tvang i fjor høst de to partiene til å sitte sammen i en overgangsregjering.

«De politiske lederne bør være klar over at den nye regjeringen er Hellas' eneste sjanse til å forbli i eurosonen», skriver avisen Ta Nea på lederplass tirsdag.

Det er en voldsom forventning i den greske befolkningen om at en ny regjering vil klare å reforhandle låneavtalen med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), og at det blir lempet noe på vilkårene.

Hellas kan ikke vente seg store endringer i gjeldsavtalen, men noen justeringer kan det bli, ifølge lederen for eurogruppen Jean-Claude Juncker. Han sier det kan bli snakk om endringer i tidsrammene.

Hellas er i ferd med å gå konkurs og er avhengig raskt å få neste låneutbetaling. De politiske lederne forsøker derfor å unngå en gjentakelse av situasjonen etter valget i mai, da det viste seg umulig å danne en regjering.

Motstand

En koalisjon mellom Nytt demokrati og PASOK vil ha et flertall på 162 i nasjonalforsamlingen. Dersom Demokratisk venstre også deltar blir flertallet på 179 av 300 plasser.

Nytt demokrati sier de i regjering vil trappe opp privatiseringen av statlige selskaper og eiendom, men samtidig be långiverne om at sparetiltakene kan gjennomføres på fire istedenfor to år.

Men motstanden mot å lette på vilkårene er stor hos EU-kollegene, som er trette av at Hellas somler med å gjennomføre reformer.

Tyskland utelukker alt annet enn små forsinkelser i enkelte av kravene for krisepakken på nesten 1.000 milliarder kroner. (ANB-NTB-Reuters)

Artikkeltags