Rettssaken mot Mangs snart over

Svensk rett skal snart avgjøre om det er bevist at Mangs drepte tre mennesker og forsøkte å drepe 24 andre mellom 2003 og 2010 -  og hva slags straff han i så fall skal dømmes til.

Svensk rett skal snart avgjøre om det er bevist at Mangs drepte tre mennesker og forsøkte å drepe 24 andre mellom 2003 og 2010 - og hva slags straff han i så fall skal dømmes til. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Rettssaken mot Peter Mangs går mot slutten. 40-åringen som er tiltalt for en lang rekke drap og drapsforsøk i sørsvenske Malmö, er tilsynelatende helt uinteressert i det som skjer i retten.

DEL

Mandag innleder aktoratet sin prosedyre, og så er det forsvarernes tur. Deretter skal retten avgjøre om det er bevist at Mangs drepte tre mennesker og forsøkte å drepe 24 andre mellom 2003 og 2010 - og hva slags straff han i så fall skal dømmes til.

Mangs har bare sagt seg skyldig i skadeverk, et forholdsvis ubetydelig punkt i tiltalen mot ham.

Men i løpet av det halvannet året som har gått siden han ble pågrepet, har han endret seg fra en frittalende og forholdsvis medgjørlig 38-åring til en lukket og nærmest stum 40-åring.

Annen person

I rettssalen har han gjerne sittet med fingrer i ørene og lest i ei bok om mental trening mens han har nippet til en flaske saft. Videoopptak fra politiavhør av Mangs viser til å begynne med en helt annen person, som snakker i vei om våpen og sin egen våpeninteresse.

Men etter hvert blir han stadig mer ettertenksom, fåmælt og tydelig lei av folkene som avhører ham. Han sier flere ganger at han «vil avvente videre resultater fra etterforskningen», skriver nyhetsbyrået TT.

– Han tilpasser ofte sin egen historie til det han får vite i avhørene, sier sjefaktor Solveig Wollstad.

Det gjelder blant annet i spørsmålet om flere løp til skytevåpen som han skal ha lånt ut til andre.

Lånte ut løp?

I begynnelsen av tiden etter varetektsfengslingen i november 2010 hevdet Mangs at han aldri lånte ut noen slike løp. Men da han forsto at han ikke hadde vært avlyttet, begynte han å påstå at han hadde latt andre få låne løpene.

– Jeg er stum som en østers når det gjelder spørsmålet om dette løpet var utlånt eller ikke, skal han ha svart på et konkret spørsmål.

Mangs ble pågrepet i 2010 etter at politiet hadde opprettet en spesialenhet i jakten på en serieskytter som skapte frykt i hele Malmö. Med ett unntak hadde alle ofrene innvandrerbakgrunn, og frykten bredte seg i byen etter som stadig nye skyteepisoder fant sted.

I retten har det gått med 23 dager uten at Mangs har bidratt til å gjøre de konkrete forholdene i saken særlig klare.

Nå er rettssaken i Malmö over så snart aktorat og forsvarere har holdt sine prosedyrer. Peter Mangs risikerer en straff på fra 10 til 18 års fengsel hvis han blir funnet skyldig etter den omfattende tiltalen. (ANB-NTB)

Artikkeltags