Røde Kors: Israel bryter folkeretten

ICRC mener det israelske militæret har brutt folkerettens krav om å sørge for behandling og evakuering av sårede.

ICRC mener det israelske militæret har brutt folkerettens krav om å sørge for behandling og evakuering av sårede. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

– Det israelske militæret har brutt krigens regler ved å forsinke arbeidet for å hjelpe sivile ofre på Gazastripen.

DEL

Det mener Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Onsdag ettermiddag fikk mannskaper fra Røde Kors og Røde Halvmåne tilgang til et område i Gaza by etter å ha forhandlet med israelerne om dette i fire dager, skriver Røde Kors i en pressemelding torsdag.

I området fant mannskapene fire sultende barn som klamret seg til din døde mor. I det samme huset fant de tolv andre lik. I et annet hus ble det funnet ytterligere tre lik, og i et tredje hus ble det funnet flere sårede personer.

– Sjokkerende hendelse

Israelske militære, som ifølge Røde Kors er posisjonert 80 meter unna disse husene, forsøkte å beordre mannskapene bort, men hjelpearbeiderne nektet å adlyde. ICRC mener det israelske militæret i dette tilfellet har brutt folkerettens krav om å sørge for behandling og evakuering av sårede, skriver Røde Kors.

– Dette er en sjokkerende hendelse. Israelsk militære må ha visst om denne situasjonen, men de gjorde ingenting for å bistå de sårede. De gjorde det heller ikke mulig for Røde Kors eller palestinsk Røde Halvmåne å hjelpe de sårede, sier Pierre Wettach, som er leder for ICRC i Israel og de palestinske områdene.

Det ble ifølge Røde Kors evakuert 18 sårede personer og tolv andre personer fra området. I tillegg er flere lik brakt ut.

– Må etterforskes

I et skriftlig svar sier den israelske hæren at den arbeider i samarbeid med internasjonale hjelpeorganisasjoner for å hjelpe sivile, og at den «ikke på noen måte med hensikt har sivile som mål».

Hæren sier også at enhver alvorlig anklage må etterforskes skikkelig på bakgrunn av en mottatt formell klage, «innenfor de innskrenkningene som den pågående militæroperasjonen innebærer». (ANB-NTB-Reuters)

Artikkeltags