Ruster seg mot nye terrortrusler

Fransk politi har pågrepet flere personer i en rekke aksjoner mot antatte islamistiske ekstremister sør i landet.

Fransk politi har pågrepet flere personer i en rekke aksjoner mot antatte islamistiske ekstremister sør i landet. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Terrorplanene mot europeiske storbyer som flere land advarer om, er alle sikkerhetstjenesters mareritt.

DEL

Som et ledd i den franske antiterrorkampanjen arresterte politiet 12 personer.

– Politiaksjonene i Marseille og Bordeaux førte til to arrestasjoner som er direkte knyttet til antiterrorkampanjen vi fører, opplyser Frankrikes innenriksminister Brice Hortefeux.

Den ene aksjonen var rettet mot et nettverk som skal ha skaffet falske papirer til jihad-krigere på vei tilbake fra Afghanistan. To menn ble pågrepet i den sørfranske havnebyen Marseille, og en tredje person ble pågrepet i Bordeaux.

De pågrepne skal ha forbindelse til en mann som er arrestert i Napoli i Italia, og som skal ha bånd til terrornettverket al-Qaida.

Våpensmugling

I en annen aksjon ble ni personer pågrepet, mistenkt for å ha vært innblandet i smugling av våpen og sprengstoff, ifølge kildene. Disse pågripelsene skal ha skjedd i området rundt Marseille, og det var her politiet beslagla våpen og ammunisjon.

Politiet mener imidlertid at disse personene ikke er del av en hard ekstremistisk kjerne.

– Dersom de beveger seg i islamistiske sirkler, er de i bakre rekke, sier en politikilde til Reuters

Falske alarmer

Terrorfrykten i Frankrike den siste tiden har ført til flere falske alarmer, der Eiffeltårnet og togstasjoner er blitt evakuert.

I et oppsiktsvekkende amerikansk reiseråd for Europa, som ble utstedt søndag, advares det særlig mot terrorfare knyttet til store turistattraksjoner og ved bruk av offentlig transport. Flere andre land, deriblant Sverige, har også bedt sine borgere vise mer årvåkenhet.

At Europa skal stå ansikt til ansikt med et terrorangrep på lik linje med den tre dager lange blodige terroraksjonen i Mumbai i 2008, er noe sikkerhetstjenestene har forberedt seg på lenge.

– En enkel plan

Men ekspertene er likevel bekymret. Det er nemlig langt lettere å gjennomføre et angrep mot en fullpakket undergrunnsbane eller mot en kjent turistattraksjon enn å smugle sprengstoff om bord på et fly.

– Man behøver altså bare å kjøre til et mål, gå ut og begynne å skyte, sier tidligere CIA-offiser Bruce Riedel.

– Det er en forholdsvis enkel plan. Man rekrutterer en håndfull terrorister som er villige til å begå massedrap og selvmord og slipper dem løs i et bymiljø, sier Riedel, som har vært rådgiver for USAs president Barack Obama.

I den indiske millionbyen skjøt ti militante medlemmer av den al-Qaida-tilknyttede gruppen Lashkar-e-Taiba mot tilfeldige sivile. Til sammen 166 mennesker ble drept og over 300 skadd før politiet klarte å stanse angrepet.

Danmark sentral

Inspirert av dette angrepet forsøkte al-Qaida uten hell på et lignende angrep mot Jyllands-Posten i Danmark i fjor. Planene om dette angrepet kom fram under rettssaken mot David Headly, en amerikaner av pakistansk opprinnelse, som erkjente seg skyldig medvirkning til terrorangrepet i India.

USA anser at terrortruslene i øyeblikket primært er rettet mot Storbritannia, Frankrike og Tyskland, men store deler av Europa skal være utsatt.

På listen over utpekte mål står blant annet Eiffeltårnet, Hotel Adlon ved Brandenburger Tor, Notre-Dame-katedralen, sentralbanestasjonen i Berlin og TV-tårnet på Alexanderplatz. (ANB-NTB)

Artikkeltags