– Saken er helt vill

Artikkelen er over 5 år gammel

John Kristoffer Larsgard (33) ble tirsdag dømt til sju og et halvt års fengsel i Winslow i Arizona.

DEL

Domstolen hadde før tirsdagens rettsmøte funnet nordmannen skyldig i legemsbeskadigelse med bilen han kjørte, melder VG.

Larsgard og moren kjørte mot kjøreretningen i en enveiskjøring i Winslow 24. september i fjor. På grunn av en musikkfestival var det fullt av folk i småbyen.

Det oppsto bråk og Larsgard ble slått i ansiktet og brakk nesen. Da han kjørte vekk, kjørte han over tåa til en kvinne mens en annen fikk skrubbsår da hun kastet seg vekk.

Sju måneder i fengsel

Før flukten rygget han inn ved en kiosk hvor det befant seg en kvinne og hennes barn. Bilen kom aldri i kontakt med disse, men ifølge vitner var ryggingen truende og livsfarlig.

Nordmannen ble pågrepet og har sittet fengslet i sju måneder, stort sett i isolat. Han blir behandlet som en av de farligste fangene.

Retten mener at nordmannen med vilje forsøkte å skade folk. Selv sier han at han bare forsøkte å komme seg bort.

Flere av vitnene kom med følelsesladde uttalelser i retten.

– Har overreagert

– Jeg mener at politiet og påtalemyndigheten har overreagert i denne saken, sa Larsgard uten rettsmøtet i byen Hoolbrok i Arizona.

Aktor ble tydelig irritert da 33-åringen satt i vitneboksen. Han mente at nordmannen bevisst unnvek å svare på spørsmålene han stilte.

Mens Larsgard snakket, forlot mannen som slo ham og brakk nesen hans retten i protest. I den åpne døren ut av retten snudde han seg og viste nordmannen fingeren.

– Jeg fikk panikk. Jeg måtte vekk derfra. Jeg er veldig lei meg for at folk tror jeg dermed prøvde å komme etter dem. Hvis noen hadde ringt politiet og fortalt at jeg kjørte uansvarlig, så ville jeg sikkert stoppet. Men plutselig ble jeg dyttet og slått i ansiktet. Det var mennesker over alt, og det var vanskelig for meg å se hva som skjedde, sa Larsgard.

Nordmannen var påført både fotlenke og håndjern i rettssalen. Hans forsvarer ba om at han fikk ta av håndjernene slik at han kunne ta notater. Dommeren avslo dette etter råd fra sikkerhetsvakter i rettssalen.

– En skam

Norges honorære konsul i Phoenix siden 2005, økonomiprofessor George Olander ved State University Of Arizona, omtaler saken mot Larsgard som «helt vill».

– Hele saken er en skam for USA. Han burde fått en bot eller lignende for uvettig kjøring, sier Olander.

Han er sjokkert over at Larsgard ble funnet skyldig.

– Det finnes ikke bevis, ikke engang sannsynlighet for, at Larsgard har forsøkt å skade eller drepe noen i Winslow. Saken er helt vill. Etter å ha vært til stede under deler av rettssaken, er jeg sjokkert over at han ble dømt, sier George Olander til VG. (ANB-NTB)

Artikkeltags