Sentral-Europa fornyer seg

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

På tre måneder har tre sentraleuropeiske land byttet ut gamle kommunister med unge Tony Blair-kopier i statsministerstolene.

DEL

Onsdag valgte Ungarns regjerende sosialistparti den 43 år gamle millionæren Ferenc Gyurcsany til ny statsminister. Dagen før overlevde den 34 år gamle sosialdemokraten Stanislav Gross hårfint sin første mistillitsavstemning, to måneder etter at han ble valgt til statsminister i Tsjekkia. Og i mai tok teknokraten Marek Belka over for gammelkommunisten Leszek Miller som statsminister i Polen.

På tre måneder har de tre nye EU-landene alle byttet ut gamle ekskommunister med unge, mer reformorienterte sosialdemokrater. Kommentatorer trekker paralleller til fornyelsen Tony Blair gjorde med det britiske arbeiderpartiet for snart ti år siden, skriver Dagsavisen.

Ungareren Gyurcsany bekjenner åpent at Blair er det store forbildet hans. Tsjekkeren Gross er, som Blair en gang var, en utradisjonell sosialdemokrat og en av de yngste statslederne i Europa. Polakken Belka er mer byråkrat enn politiker, men likevel et klart brudd med forgjengeren Miller.

– Dette er veldig dramatisk. Gyurcsany er en outsider og han har skapt en revolusjon i partiet, sier analytikeren Krisztian Szabados i Budapest til Financial Times.

Forgjengeren hans Peter Medgyessy ble tvunget til å gå av etter at det liberale koalisjonspartiet i regjeringen trakk støtten til ham. Det skjedde etter at Medgyessy sparket finansministeren, som kommer fra de liberale. Statsministerens sosialistparti er etterkommeren til det gamle kommunistpartiet.

Det er ventet at Gyurcsany vil legge an en langt mer liberal og næringsorientert kurs enn sin mer tradisjonelle forgjenger. Gyurcsany har de siste årene bygd et lite forretningsimperium før han kom tilbake til politikken for to år siden.

Artikkeltags