Siste besøk i Maimana

De norske soldatene reiser fra Maimana.

De norske soldatene reiser fra Maimana. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Faryab står overfor store utfordringer, men det er riktig å fase ut det norske nærværet.

DEL

Det sier utenriksminister Jonas Gahr Støre idet han besøker de norske soldatene i Maimana – trolig for siste gang.

Tirsdag avlegger Støre (Ap) besøk hos Maimana-soldatene, som er i ferd med å pakke ned og avslutte det norske oppdraget i den nordafghanske provinsen Faryab. Etter norsk ansvar siden 2005 skal stafettpinnen overlates til provinsens egne sikkerhetsstyrker.

– Den jobben de skal gjøre nå, er nesten vel så krevende som å komme til et sted, nemlig å reise derfra igjen på en god og verdig måte, sier Støre om de norske soldatenes sluttspurt.

1. oktober tar afghanske sikkerhetsstyrker over i Faryab. Innen utgangen av 2014 skal de ha sikkerhetsansvaret i hele Afghanistan.

– Jeg mener det er helt riktig at det internasjonale nærværet trappes ned, at de militære styrkene slik vi i dag kjenner dem, fases ut, fordi afghanerne selv må ta det ansvaret, sier Støre til NTB.

Stadig flere angrep. Skjerpet maktkamp mellom etniske grupper og posisjonskamp mellom lokale krigsherrer. Skjev fordeling av godene: Faryab står overfor store utfordringer.

– Alle sikkerhetsutfordringer kommer ikke til å være over idet vi trapper ned. De kommer til å bestå lenge, men det er ikke riktig at andre enn afghanerne selv i lengden skal håndtere det, sier utenriksministeren.

– Men vi skal fortsette å bistå på utviklingssiden i provinsen. Til afghanske myndigheter er budskapet at Norge ikke kommer til å vende afghanerne ryggen.

Utenriksministeren mener den norske innsatsen må ses i et større perspektiv enn bare for provinsen, at den norske innsatsen har vært med på å bygge opp en afghansk sikkerhetsstyrke til et nivå der de kan ta ansvaret selv.

– Spørsmålet om det har vært 100 prosent vellykket eller 100 prosent mislykket, får til svar at bildet er sammensatt. Det er det i hele Afghanistan, og det er det også i Faryab, sier Støre og understreker at man har sett utvikling i Faryab på flere områder.

– Vi kan peke på en lang rekke skoler som er etablert, vanntilførsel som er sikret, støtte til landsbyutvikling og humanitær støtte som Afghanistan og Faryab ville vært dårligere stilt uten.

Han konstaterer også at «Afghanistan ikke er det arnestedet for internasjonal terror som det var i 2000/2001».

– Og det var tross alt hovedmålet for nærværet, sier Støre.

Men utenriksministeren mener utenlandsk militært nærvær over tid snarere er negativt enn positivt.

– Det bidrar til å påvirke allianser, det bidrar til å tiltrekke seg motstand. Det internasjonale nærværet har bidratt positivt til å gi de sivile myndighetene handlingsrom til å sette i gang utvikling, men det er ikke en normaltilstand over tid å ha utenlandske styrker så langveisfra i et slikt område, sier Støre.

Flere angrep

Det er en tilspisset sikkerhetssituasjon de afghanske styrkene skal ta ansvaret for med nesten seks ganger så mange registrerte angrep i fjor som i 2008.

Utenriksministeren sier han hører positive ting om afghanske styrker, men erkjenner at de står overfor enorme utfordringer.

General John Allan, lederen i ISAF-styrken, mener afghanske sikkerhetsstyrker kommer til å bli den internasjonale innsatsens «store suksesshistorie».

– Innsatsens suksess kommer til å bli prestasjonen til afghanske militære, afghansk politi, sa han til pressen etter et møte med Støre i Kabul mandag.

Håp

75 prosent av Afghanistan er nå under afghansk sikkerhetskontroll.

– Det hadde vært utenkelig for bare få år siden, mener Støre.

I den situasjonen håper Norge nå at afghanerne lykkes med en inkluderende prosess fram mot presidentvalget i 2014, at valget gjennomføres på en ordentlig måte, og at Afghanistan blir robust nok til å klare å sette sin egen kurs, sier Støre.

– Vi må ha håp for hele Afghanistan og for Faryab. Men det må være et nøkternt og realistisk håp som tar opp i seg utfordringene og motsetningene i dette samfunnet. (ANB-NTB)

Artikkeltags