Skandalen kryper nærmere

Storbritannias statsminister David Cameron.

Storbritannias statsminister David Cameron. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Avlyttingsskandalen i britisk presse blir stadig mer ubehagelig for statsminister David Cameron.

DEL

Én etter én ser han nære venner og medarbeidere bli viklet inn i saken.

David Camerons gamle skolekamerat Charlie Brooks og hans kone Rebekah Brooks, også hun en nær venn av statsministeren, er begge siktet for å ha avgitt falsk forklaring om avsløringene av at britiske aviser eid av Rupert Murdochs News Corp har avlyttet telefonsvarere.

Så, denne uka, ble også Andy Coulson siktet for å ha avgitt falsk forklaring i saken. Han var Camerons pressetalsmann fram til i fjor og er tidligere redaktør i News Corps nå nedlagte søndagsavis News of the World.

Samtidig fortsetter en granskingskommisjon ledet av dommer Brian Leveson sin nådeløse opprulling av skandalen.

Kommisjonen, som ble opprettet av Cameron selv, har allerede gravd fram en rekke beviser for upassende kontakt mellom politikere og aktører i News Corp.

Kulturminister i ilden

Torsdag kjempet kulturminister Jeremy Hunt fra De konservative for sitt politiske liv da det var hans tur til å stå skolerett for granskingskommisjonen.

I april avslørte kommisjonen at Hunts kontor hadde lekket opplysninger til News Corp. I tillegg kom det fram at Hunt hadde sendt en rekke muntre tekstmeldinger til News Corps lobbyist Fred Michel. Avsløringene førte til at Hunts rådgiver Adam Smith måtte gå av, mens kritiske røster beskyldte Hunt selv for å være en del av Rupert Murdochs «heiagjeng».

Hittil har Cameron skjermet Hunt, men avsløringene kan føre til at han blir sparket ut av regjeringen.

Falsk forklaring

Stormen rundt Hunt kommer svært ubeleilig for Cameron, som allerede er under sterkt press på grunn av siktelsene mot ekteparet Brooks og mot Coulson.

Coulson har sagt at han ikke kjente til at journalister i News of the World gjorde noe ulovlig mens han var redaktør, men han tok ansvar og gikk av da de første avsløringene kom i 2007. Skandalen førte senere til at avisa, hvor også Rebekah Brooks har vært redaktør, ble nedlagt.

Spørsmålet mange nå stiller seg, er om Cameron kan ha ansatt Coulson for å sikre seg støtte fra Murdoch. Coulson arbeidet for Cameron fra 2007 til 2011.

Opposisjonen mener Cameron viste dårlig dømmekraft da han ansatte Coulson og ser på siktelsen som nok et bevis for at Murdoch har hatt regjeringen i lomma.

Opportunt for Clegg

Også visestatsminister Nick Clegg, som er partileder for Liberaldemokratene, fastslår at Storbritannias politiske ledere har vært altfor servile overfor mediemogulen.

– Nesten hele den politiske klassen konkurrerte om å bøye seg i støvet for Rupert Murdoch. Det hele var pillråttent, og det var uunngåelig at det til slutt raste sammen, sa Nick Clegg i en tale torsdag.

Avlyttingsskandalen er blitt en god sak for Liberaldemokratene, som er blitt straffet hardt av velgerne etter at partiet gikk inn i koalisjon med De konservative, og som sårt kan trenge et løft på gallupen.

Partiets politikere gjør det nå til et stort poeng å markere avstand til Murdoch og rette et kritisk søkelys mot den politiske elitens egen rolle i saken.

Edderkoppnett

Ifølge kommentator Patrick Wintour i avisa The Guardian er statsministerens kontor på sin side irritert på pressens jakt på syndebukker i avlyttingssaken. I avisene tegnes det opp edderkoppnett med David Cameron i midten, men statsministeren kan ikke holdes ansvarlig for det Murdochs aviser har gjort, er budskapet fra Downing Street.

Men når flere nære venner og medarbeidere av Cameron er siktet for mened i saken, ser det ikke bra ut for statsministeren, ifølge Wintour.

Det som fortsatt er uklart, mener kommentatoren, er om båndene mellom konservative politikere og News Corp førte til at Cameron og hans regjering lot seg presse av News Corp og samtidig lukket øynene for de etter hvert voksende bevisene for at noe var veldig galt i avisgruppen.

«Hver dag», skriver Wintour, «må Cameron føle hvordan fortida bare varer og varer og forsøker å hjemsøke ham». (ANB-NTB)

Artikkeltags