Skjerper sikkerheten

Atomkraftverket Ringhals ligger på sørvestkysten av Sverige, seks mil sør for Göteborg.

Atomkraftverket Ringhals ligger på sørvestkysten av Sverige, seks mil sør for Göteborg. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Svensk politi har skjerpet sikkerheten ved landets atomkraftverk fra normalt til gult nivå etter at det ble funnet sprengstoff ved Ringhals-kraftverket.

DEL

Sprengstoffet, som skal være av sivil type, ble oppdaget av personalet på kraftverket onsdag ettermiddag. Det ble funnet under en rutinekontroll på en truck som skulle fra et innhegnet industriområde til det sterkt bevoktede driftsområdet, skriver Aftonbladet.

Politiet mistenker at det skulle benyttes i en sabotasjeaksjon og gjennomsøkte natt til torsdag hele det store anlegget med bombehunder.

Trucken sprengstoffet ble funnet på, hadde vært inne på Ringhals-kraftverkets område i flere uker. Først da den skulle inn på den strengt beskyttede driftsdelen av anlegget, der atomreaktorene befinner seg, ble det oppdaget.

– Under det øverste stigtrinnet på lastebilen sitter det et brannslukningsapparat. Det var på dette at det mistenkelige stoffet ble funnet, opplyser kraftverkets kommunikasjonssjef Gösta Larsen.

– Vi ser naturligvis svært alvorlig på dette, sier han.

Svenske strålevernmyndigheter følger nøye med på saken.

– Selvsagt er det alvorlig om noen prøver å føre inn sprengstoff på et kjernefysisk anlegg. Dette er noe som ikke har forekommet på mange år, sier Stig Isaksson ved Strålsäkerhetsmyndighetene.

Han sier til Aftonbladet at han ikke er kjent med konkrete trusler mot Ringhals-kraftverket.

Ingen mistenkte

Ifølge Gösta Larsen er det snakk om en knyttnevestor klump med plastisk sprengstoff. Det var imidlertid ikke festet noen tennmekanisme på sprengstoffet, og derfor var det heller ingen eksplosjonsrisiko, ifølge politiet.

Larsen tror heller ikke at mengden sprengstoff var stor nok til å kunne påføre atomreaktorene nevneverdig skade.

Politiet har avhørt den kvinnelige sjåføren av lastebilen, som ikke skal ha hatt kjennskap til sprengstoffet.

– Hun har fortalt om lastebilens bevegelser inne på området, men er ikke mistenkt for noen forbrytelse. Kjøretøyets bevegelser blir nå et av utgangspunktene for vår videre etterforskning, opplyser politiets talsmann Tommy Nyman.

I tillegg er en rekke andre personer avhørt, men ifølge Nyman har politiet foreløpig ingen mistenkte i saken. Sprengstoffet skal nå analyseres i et forsøk på å fastslå hvor det kommer fra.

Sikkerheten ved atomanlegg er delt inn i fire nivåer: grønt, gult, oransje og rødt. (ANB-NTB-TT)

Artikkeltags