Skytedrama etterforskes som terror

Politiets talsmann Bradley Wentlandt sier til CNN at en politimann er skutt flere ganger og sendt til sykehus. Han skal ikke ha livstruende skader.

Politiets talsmann Bradley Wentlandt sier til CNN at en politimann er skutt flere ganger og sendt til sykehus. Han skal ikke ha livstruende skader. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Livredde sikher sendte tekstmeldinger med bønn om hjelp mens de gjemte seg for mannen som gikk amok i tempelet deres i USA. Seks mennesker ble drept før gjerningsmannen selv ble skutt av politiet.

DEL

Angrepet på sikh-tempelet i delstaten Wisconsin søndag etterforskes som et tilfelle av «innenlandsk terrorisme», ifølge politiet.

Så langt har ikke etterforskerne uttalt seg om hva motivet bak drapene kan være. Men vitner har beskrevet gjerningsmannen som en hvit mann som enten var skallet eller barbert på hodet, ifølge amerikanske medier.

I tillegg til de drepte er tre personer innlagt på sykehus med kritiske skader. En av disse er en politimann som ble skutt idet han forsøkte å hjelpe en skadd person utenfor tempelet.

Gjerningsmannen ble deretter skutt og drept av en annen politimann som så kollegaen bli truffet.

– Takket være en heroisk innsats klarte våre folk å stanse en tragedie som kunne blitt enda mye verre, sier John Edwards, politisjef i byen Oak Creek hvor tempelet ligger.

Obama kondolerte

Angrepet på sikh-tempelet skjedde bare to uker etter at tolv mennesker ble drept av en mann som skjøt rundt seg i en kino i delstaten Colorado.

President Barack Obama kalte sikhene i USA en del av «den amerikanske familien» da han søndag uttrykte sin medfølelse med de etterlatte etter skytedramaet i Oak Creek.

– I denne vanskelige tiden må folk i Oak Creek vite at det amerikanske folket har dem i sine tanker og nevner dem i sine bønner, sa Obama.

Gjerningsmannen hadde med seg et håndvåpen da han tok seg inn i sikh-tempelet ved 10.30-tiden lokal tid søndag. Ett vitne skal ha fortalt at mannen først skjøt to personer på en parkeringsplass utenfor.

Fire mennesker ble drept inne i tempelet, ifølge politiet. To personer, i tillegg til gjerningsmannen selv, ble drept utenfor.

Gjemte seg

Pårørende forteller om kvinner og barn som måtte gjemme seg i skap og toaletter da gjerningsmannen begynte å skyte inne i tempelet.

En gruppe kvinner var i ferd med å tilberede et måltid på et kjøkken da angrepet begynte, og om lag 15 personer søkte tilflukt i et spiskammers. Der gjemte de seg i over to timer.

– Da banket en politimann på døra. Men de var redde og ville ikke åpne, forteller Jaskiran Toor, svigerdatteren til en av kvinnene som gjemte seg i spiskammerset.

Pårørende ventet utenfor tempelet inntil politiet hadde kontroll på situasjonen. Flere av dem som befant seg inne i bygningen, ringte og sendte tekstmeldinger mens de gjemte seg.

De første meldingene om angrepet tydet på at flere gjerningsmenn var involvert, men dette viste seg å ikke stemme. Siden drapene etterforskes som terrorisme, får de lokale politifolkene bistand fra det føderale politiet FBI.

– Tempelleder skadd

Ifølge lokalavisen Milwaukee Journal Sentinel er lederen for tempelet, Satwant Kaleka, en av de skadde. Han og to andre personer er innlagt på sykehuset Froedtert i Milwaukee.

Sikhismen er i utgangspunktet en indisk religion, og mannlige sikher har tradisjon for å bruke turban og å la skjegget gro. Det anslås at det bor over 500.000 sikher i USA.

Flere av de drepte i Oak Creek skal ha vært menn iført turban. Det har tidligere vært episoder i USA hvor sikher er blitt angrepet av folk som ønsker å skade muslimer, men tar feil av de to gruppene. (ANB-NTB)

Artikkeltags