Slaget om Aleppo fortsetter

Opprørerne klorer seg fast i Aleppo.

Opprørerne klorer seg fast i Aleppo. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Brødkunder i Aleppo er blant de siste ofrene for krigen i Syria.

DEL

De ble rammet av en av hærens granater, ifølge aktivister. Opprørerne i byen nekter å gi seg, tross bombardementet.

Tre barn skal være blant de elleve som ble drept da granaten traff bakeriet i bydelen Tarq al - Bab fredag, ifølge aktivister.20andre ble såret.

Kampene har gjort det vanskelig for innbyggerne i Aleppo, så vel som Damaskus og andre krigsherjede byer, å skaffe seg mat og andre nødvendigheter, opplyser Røde Kors i en pressemelding. Organisasjonen tok seg imidlertid inn til Aleppo med mat til 12.500 mennesker torsdag kveld.

Viktig bydel

Kampene har vært spesielt kraftige i bydelen Salaheddine, som er strategisk plassert sørvest i byen. Opprørerne i Den frie syriske hæren (FSA) har vedgått at de har foretatt en «taktisk tilbaketrekning» herfra.

Regjeringsstyrkene benyttet tungt artilleri med støtte fra både jagerfly og helikoptre, og tvang opprørerne til retrett torsdag. Det tunge skytset fortsatte fredag, men kommandanten Hossam Abu Mohammed hevdet fredag at kampen om Salaheddine ikke er over.

Flytter til nye bydeler

Wassel Ayub, kommandant for Nur al - Haqq-brigaden, sier at FSA har planer om å starte nye offensiver mot bydelene Saif al - Dawla og Mashhad, rett øst for Salaheddine.

Også bydelen Sakhur ble rammet av regjeringshærens bombardement fredag, mens kampfly skal ha sluppet fire bomber over opprørernes posisjoner i Hanano.

En sikkerhetskilde i Damaskus forteller at regimesoldater rykker hurtig fram mot Saif al - Dawla, men at det neste store slaget vil stå om Sukari-distriktet der opprørerne nå omgrupperer seg.

Regjeringshæren slo også tilbake et angrep på Aleppos internasjonale flyplass fredag, ifølge nyhetsbyrået SANA.

Mens Assad-regimet har benyttet tungt artilleri og angrep fra luften i slaget om Aleppo, lar det store bakkeangrepet vente på seg.

Opprørerne hevder at moralen er lav i regjeringsstyrkene, og at en offensiv på bakken derfor er vanskelig å gjennomføre. Likevel innrømmer FSA-kommandanten Abu Furat al - Garabolsy at regimet like gjerne kan bruke en utmattelsestaktikk overfor opprørerne.

– De forsøker kanskje å slite oss ut og tvinge oss til å bruke opp ammunisjonen vår, sier han.

Forsvarsanalytikeren Jeffrey White ved Washington Institute for Near East Policy mener likevel at regjeringshæren står overfor taktiske utfordringer i Aleppo.

– Hvis du skal ta kontroll over en by som Aleppo, trenger du store styrker fordi fienden kan bevege seg rundt, gjemme seg i bygninger og under bakken, påpeker han.

Midtøsten-analytiker David Hartwell hos IHS-Janes's tror at regimet frykter at en bakkeoffensiv kan føre til massedesertering.

– På papiret består den syriske hæren av 200.000 mann. Men, 170.000 av dem er vernepliktige og kanskje ikke så kampvillige. Det er mulig at Assad-regimet ikke vil bruke dem av frykt for at de skal desertere, sier Hartwell.

Samtidig beskylder opposisjonen i Syrias nasjonalråd (SNC) syriske regjeringsstyrker for å ha skutt granater mot den historiske festningen i hjertet av Aleppo.

– Bilder tatt av aktivister og arkeologiske organisasjoner viser at inngangspartiet har fått skader. Ødeleggelsene kommer fra granater som bare regimet har, påstår SNC i en uttalelse.

Ødeleggelsene er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Festningen er fra 1200-tallet og ligger ved inngangen til gamlebyen i Aleppo, som også har verdens lengste overbygde marked, en moské fra 1100-tallet og en rekke gamle koranskoler og bad. Aleppos gamleby ble ført opp på UNESCOs verdensarvliste i 1986. (ANB-NTB)

Artikkeltags