Slakteren fra Bosnia

Rettssaken mot folkemordtiltalte Ratko Mladic ble innledet ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag onsdag.

Rettssaken mot folkemordtiltalte Ratko Mladic ble innledet ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag onsdag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ratko Mladic var en mektig mann den gang han som bosniaserbernes militære leder skapte frykt blant bosnjaker og kroater. I dag er den tidligere generalen en skygge av sitt gamle jeg.

DEL

Han er blitt 70 år, og alder og skrantende helse setter sitt preg på ham. Men den fysiske svekkelse har ikke dempet hans tro på at han kjempet for en rettferdig sak. Han viser ingen tegn til anger over massakren i Srebrenica eller andre ugjerninger.

– Hele verden vet hvem jeg er. Jeg er general Ratko Mladic. Jeg forsvarte mitt folk og mitt land. Nå forsvarer jeg meg selv, har han sagt i forkant av rettssaken som onsdag ble innledet ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag.

Mladic ble av noen kalt «slakteren fra Bosnia», særlig på grunn av hans rolle under ugjerningene i Srebrenica øst i Bosnia, der hans folk drepte nesten 8.000 muslimske gutter og menn i 1995. Han anklages også for krigsforbrytelser under beleiringen av den bosniske hovedstaden Sarajevo på 1990-tallet da tusenvis av mennesker ble drept.

Ratko Mladic ble født i landsbyen Bozanovici nær Kalinovic sørøst i Bosnia 12. mars 1943. Han var sønn av en partisan som ble drept av den kroatiske fascistbevegelsen Ustasja i 1945. Han var medlem av kommunistpartiet og offiser i den jugoslaviske hæren da det gamle Jugoslavia begynte å gå i oppløsning i 1991.

– Han ble håndplukket til å lede den bosnisk-serbiske hæren, som raskt okkuperte 70 prosent av landet. Denne hæren var preget av hensynsløshet, dristighet og brutalitet i den serbiske krigertradisjonen som kom for dagen i kampen på liv og død mot Nazi-Tyskland, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Da den serbiske lederen Slobodan Milosevics regime falt i år 2000, gikk Ratko Mladic under jorda. Han ble pågrepet hjemme hos en slektning i Lazarevo nordøst i Serbia i mai i fjor og sendt til Haag noen dager senere.


Nye tall for antall drepte

Nye og høyere tall for antall drepte bosnjaker i Srebrenica-massakren er lagt fram ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia kort tid før rettssaken mot Ratko Mladic. Det var den polske demografen Ewa Tabeau som presenterte tallene i sin vitneforklaring i saken mot Radovan Karadzic, Mladics medsammensvorne og bosniaserbernes politiske leder, ifølge et referat fra Institute for War and Peace Reporting (IWPR).

Karadzic står tiltalt for en rekke av de samme krigsforbrytelsene som Mladic, blant annet folkemordet i Srebrenica.

– Det totale antallet drepte i forbindelse med erobringen av Srebrenica og Zepa var 8.021, sa Tabeau i retten.

Hun forklarte at tallet var basert på forskning fram til 2011. Av de 8.021 ble 116 drept i Zepa, resten i og rundt Srebrenica. Tidligere har demografer beregnet tallet til i underkant av 7.500.

Tabeau forklarte seg ellers om virkningen som den «etniske rensingen» hadde på befolkningssammensetningen i 27 kommuner som er spesielt omtalt i tiltalen mot Karadzic. Mens over 481.000 bosnjaker levde i disse områdene i 1991, var vel 284.000 borte i 1997. Det er en nedgang på 59 prosent.

Tabeau brukte byen Prijedor, som mange bosnjaker som flyktet til Norge kommer fra, som eksempel. Andelen bosnjaker gikk fra 42,6 prosent av befolkningen før krigen til bare 1 prosent i 1997. Samtidig økte andelen serbere i Prijedor fra 43 til 89 prosent. (ANB-NTB-Reuters-AFP)

Artikkeltags