Slåss for mødre og småbarn

Statsminister Jens Stoltenberg sammen med NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og USAs president Barack Obama.

Statsminister Jens Stoltenberg sammen med NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og USAs president Barack Obama. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Sårsalve på navlestumpen kan redde mange tusen nyfødte barn. Statsminister Jens Stoltenberg ledet tirsdag et FN-møte om livreddende medisiner.

DEL

– Det er nesten provoserende hvor lett det er å redde kvinner fra å dø i for eksempel barsel rundt om i verden, sier Stoltenberg (Ap) til NTB.

Statsministeren leder sammen med Nigerias president Goodluck Jonathan en FN-kommisjon som undersøker hvordan gravide, fødende og små barn kan reddes ved hjelp av enkle, rimelige medisiner.

Den bakteriedrepende salven koster for eksempel bare snaut to kroner, men kan hindre at tusenvis av nyfødte dør av blodforgiftning. Den er en av 13 typer medisiner som kommisjonen diskuterte på sitt første møte i New York tirsdag, hvor også FNs generalsekretær Ban Ki-moon deltok.

Selv om listen over medisiner er forholdsvis kort, er tallet på menneskeliv som kan reddes, høyt.

Kan redde millioner

Enkle medisiner og tiltak kan redde millioner av liv på verdensbasis, noe FN og Stoltenberg nå vil få økt oppmerksomhet om.

– Med billige virkemidler kan vi gjøre en enorm forskjell. Dette er en oppfølging av det arbeidet Norge har gjort for å vaksinere verdens fattige, forteller Stoltenberg.

Eksemplene er mange: En medisin som hindrer kraftige blødninger etter fødselen, kan for eksempel redde 1,4 millioner nybakte mødre i løpet av ti år, anslår FN. Om alle kvinner hadde tilgang til sikker prevensjon eller angrepiller, kunne anslagsvis 53 millioner uønskede graviditeter hindres og livene til 90.000 kvinner vært spart årlig.

Rundt 400.000 for tidlig fødte kan reddes dersom de får medisin for å forebygge lungeproblemer, ifølge FN. Rehydreringssalt og sink, til en pris av tre kroner per kur, kan hindre at millioner av små barn dør av diaré.

Omdiskutert prevensjon

Stoltenberg mener blant annet prevensjon for å hindre at kvinner blir gravide altfor tidlig eller får uønsket mange barn, bør være ett av virkemidlene.

Likevel er dette omdiskutert og provoserende for mange land der prevensjon, som for eksempel angrepiller, strider mot tro og tradisjoner.

– Jeg tror ikke det vil bli et stort problem å skaffe penger selv med prevensjon som et av hovedvirkemidlene, sier Stoltenberg.

Hovedfokuset til gruppen blir å få medisiner og prevensjonsmidler distribuert billigere rundt om i verden. Dersom dette lykkes, vil verden ta et nytt, stort skritt på veien mot å redusere barne- og mødredødeligheten, som er blant FNs tusenårsmål.

Anbefalinger

FN-kommisjonen, som består av et 20-tall politikere, forskere og representanter for hjelpeorganisasjoner og privat næringsliv, vil lære av suksesshistorier fra kampen mot aids, tuberkulose og malaria som viser at det er mulig å få legemidlene ut til de fattigste og mest avsidesliggende områdene.

Kommisjonen skal ha sine anbefalinger klare i juni, og de skal legge dem fram for FNs hovedforsamling til høsten. (ANB-NTB)

Artikkeltags