Sluttstrek for villhundgåte

Dramaet, som vakte oppsikt internasjonalt, ble i 1988 filmatisert under tittelen «A Cry in the Dark» med Meryl Streep og Sam Neill i hovedrollene. Den førte også til bøker, en TV-serie og til og med en opera.

Dramaet, som vakte oppsikt internasjonalt, ble i 1988 filmatisert under tittelen «A Cry in the Dark» med Meryl Streep og Sam Neill i hovedrollene. Den førte også til bøker, en TV-serie og til og med en opera. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den australske småjenta Azaria Chamberlain ble tatt av en villhund, sier en dommer i Darwin-området nord i Australia.

DEL

Dermed kan det bli satt sluttstrek for en sak som har vært diskutert verden over i mer enn 30 år.

Azaria var bare ni uker gammel da hun forsvant mens familien var på campingtur nær landemerket Uluru, bedre kjent som Ayers Rock, i 1980. Moren ble pågrepet og mistenkt for drap, selv om granskningen helt fra begynnelsen av tydet på at jenta var blitt offer for en dingo - en villhund.

– Jeg er kommet fram til at en villhund tok tak i Azaria og trakk henne ut av familiens telt. Det fins klare bevis for at dingoer er i stand til å angripe og drepe små barn, framholdt dommer Elizabeth Morris tirsdag.

Beklagelse

På det følelsesladde rettsmøtet ba dommer Morris Chamberlain og hennes tidligere mann Michael om unnskyldning for alt de har gjennomgått.

Azarias lik ble aldri funnet, men klesplagg som tilhørte henne, ble oppdaget nær et villhundhi. Dette førte til at dommene mot moren Lindy Chamberlain og faren Michael, som ble funnet medskyldig i drap på datteren, formelt ble opphevet i 1988.

Lindy Chamberlain, som i dag heter Chamberlain-Creighton etter å ha giftet seg på nytt, ble dømt til livstid i fengsel for drap og satt fengslet i tre år, trass i at den første etterforskningen støttet forklaringen hennes. Hun fødte sitt fjerde barn i fengselet.

I 1995 ble det holdt nok en rettslig gransking av forsvinningen uten at granskerne greide å komme fram til noe resultat.

Flere tilfeller

Saken ble til slutt gjenåpnet på nytt etter at det kom fram ny informasjon som tydet på at dingoer kunne angripe mennesker: En ni år gammel gutt ble drept av en villhund i 2001, og en to år gammel jente døde etter et angrep i 2005.

Dramaet, som vakte oppsikt internasjonalt, ble i 1988 filmatisert under tittelen «A Cry in the Dark» med Meryl Streep og Sam Neill i hovedrollene. Den førte også til bøker, en TV-serie og til og med en opera.

Saken har fascinert australierne i alle år, men mange tviler trolig fortsatt på om den er oppklart, til tross for dommer Morris' kjennelse tirsdag. (ANB-NTB)

Artikkeltags