Smelter i rekordfart

Issmeltingen er større enn noen gang i løpet av de 30 årene isen har vært overvåket av satellitter.

Issmeltingen er større enn noen gang i løpet av de 30 årene isen har vært overvåket av satellitter. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Innlandsisen på Grønland smelter raskere enn noen gang.

DEL

I sommer har det vært smelting på hele 97 prosent av innlandsisens overflate.

Dette er mer enn noen gang i løpet av de 30 årene isen har vært overvåket av satellitter, og det har skjedd i løpet av halvannen uke denne måneden. Son Nghiem i den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA trodde først det måtte dreie seg om en datafeil.

Han kom over de første tegnene til smeltingen da han gransket data fra den indiske satellitten Oceansat-2. Observasjoner fra andre satellitter bekreftet disse tegnene, forteller NASA-eksperten.

Isfjell

Nyheten om den kraftige smeltingen kommer få dager etter at NASA-bilder viste et stort isfjell som løsnet fra en bre på Grønland. Isberget som ble til ved denne kalvingen, målte 120 kvadratkilometer, mer enn flateinnholdet i Tønsberg kommune.

– Issmeltingen og andre naturlige, men uvanlige fenomener, som kalvingen på Petermann-breen, er deler av en komplisert historie, sier Tom Wagner i NASA.

Han håper satellittbildene kan bidra til økt forståelse av hvordan disse fenomenene henger sammen.

Wagners kollega Waleed Abdalati sier til BBC at omfattende smelting av is på Grønland har skjedd før. Derfor er det vanskelig å avgjøre om det som nå skjer, er en naturlig, men sjelden begivenhet, eller om den er utløst av menneskeskapt global oppvarming.

– Ikke varsellampe

Klimaforsker Bjørn Samset ved forskningsinstituttet Cicero mener det foreløpig ikke er stor grunn til bekymring.

– I seg selv er ikke denne hendelsen noen grunn til sjokk, siden vi regner med en slik hendelse hvert 150. år. Per i dag er ikke dette en varsellampe, sier Samset til Aftenbladet.

Han påpeker at det er viktig å holde øye med fenomenet.

– Samtidig kan man si at det er denne type effekter vi forventer å se mer av i årene som kommer. Derfor er det viktig å se om denne issmeltingen skjer igjen neste år eller om fem år, sier forskeren.

Jøkullaup

Issmeltingen har ført til et såkalt jøkullaup, der enorme vannmasser fosser ut av innlandsisen. Dette har skapt oversvømmelser i Kangerlussuaq - tidligere kjent som Søndre Strømfjord - som er et knutepunkt for flytrafikken på Grønland.

Også på Grønlands høyeste punkt, Summit Station nesten 3.700 meter over havet, har is smeltet den siste tiden. Dette skal være den første issmeltingen som er registrert på dette punktet siden 1889.

Den danske polarforskeren Sebastian Mernild kaller smelteprosessen som nå pågår «helt ekstrem». Det er så mye is på Grønland at verdenshavene ville ha steget med sju meter hvis alt sammen smeltet. (ANB-NTB)

Artikkeltags