Sør-Sudans beste venn

Norsk Fokehjelp er blant de største sivile arbeidsgiverne i Sør-Sudan.

Norsk Fokehjelp er blant de største sivile arbeidsgiverne i Sør-Sudan. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I mer enn et kvart århundre har Norsk Folkehjelp vært til stede i Sør-Sudan. I dag er organisasjonen blant de største sivile arbeidsgiverne i landet.

DEL

Norsk Folkehjelp har vært den internasjonale organisasjonen som har jobbet mest sammenhengende i Sør-Sudan.

I dag har organisasjonen kontorer både i hovedstaden Juba og flere andre byer. I alt sysselsetter Folkehjelpen nærmere 1.000 sørsudanere, rundt 200 av dem som mineryddere.

Nødhjelpens Rambo

Arbeidet startet nærmest ved en tilfeldighet da avdøde Egil Hagen, med tilnavnet nødhjelpens Rambo, som tidligere hadde hatt ansvaret for Folkehjelpens nødhjelpsprosjekter i Libanon, fikk jobb for et norsk byggefirma i Nairobi. Der ble han raskt kjent med Sør-Sudans nå avdøde opprørsleder John Garang, og kom deretter i kontakt med resten av ledelsen i opprørsgeriljaen SPLA.

Den andre runden i den sudanske borgerkrigen hadde da pågått i tre år, og både krig og matmangel hadde begynt å tære kraftig på den sørsudanske sivilbefolkningen.

Tok standpunkt

Egil Hagen overtalte Norsk Folkehjelp til å etablere seg i Sør-Sudan og ble selv organisasjonens mann i landet.

Hagen, av mange regnet som temmelig kontroversiell, fikk Folkehjelpen til å ta standpunkt for folkene i sør og SPLA, noe som medførte hard kritikk fra andre organisasjoner.

SPLA-geriljaen ble av mange anklaget for å ta nødhjelp fra de sivile.

Hevnaksjoner

Folkehjelpen valgte også å stå utenfor FNs enorme nødhjelpsprosjekt Operation Lifeline Sudan (OLS), fordi OLS samarbeidet med Khartoum.

I 1999 ble organisasjonens fire sykehus i Sør-Sudan bombet en rekke ganger. Daværende leder Halle Jørn Hanssen mente den gang at angrepene var rene hevnaksjoner. I dag er deler av sykehusdriften overført til sørsudanske myndigheter.

Men Folkehjelpen er trolig en like stor torn i øyet på sudanske myndigheter nå som den gang. Et forsøk på å etablere et kontor i Khartoum etter fredsavtalen i 2005 falt i fisk.

Anklager

I 2000 ble det furore da NRKs Brennpunkt-redaksjon sendte to dokumentarer om hvordan våpen ble smuglet inn til SPLA i ly av hjelpesendinger til blant annet Norsk Folkehjelp.

Folkehjelpen har kategorisk avvist alle påstander om at de var involvert i våpensmuglingen. (ANB-NTB)

Artikkeltags