Spania ber EU om hjelp

Det anslås at den spanske banksektoren trenger mellom 40 og 90 milliarder euro.

Det anslås at den spanske banksektoren trenger mellom 40 og 90 milliarder euro. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kilder i EU-systemet hevder at de spanske bankene må ha bistand.

DEL

Spania har bedt EU om krisehjelp for spanske banker, hevder flere høytstående kilder i EU-systemet. Foreløpig avvises saken fra spansk hold. Kildene opplyser at Spania vil komme med en forespørsel under en telefonkonferanse mellom finansministrene i eurogruppen lørdag.

– Det er ventet en kunngjøring på ettermiddagen, sier en EU-kilde til Reuters.

Det er imidlertid ikke ventet at størrelsen på en krisepakke vil være klar allerede lørdag, skriver Financial Times.

– Den spanske regjeringen har nå skjønt alvoret i situasjonen, sier en tysk kilde til nyhetsbyrået.

Frykter panikk

Ifølge kilden er det svært viktig å få avklart krisehjelp til Spania før det greske valget 17. juni. Dette fordi resultatet kan føre til panikk i markedene og øke risikoen for et gresk sorti fra eurosonen, dersom partiene som motsetter seg den internasjonale lånepakken vinner.

En talsmann for EU-kommisjonen avviste fredag å kommentere om det skal holdes en telefonkonferanse lørdag, og viste til at Spania ikke har kommet med en formell forespørsel.

Det var budskapet fra Madrid også, der den offisielle linjen er at man venter på IMFs og uavhengige konsulenters dom over den vaklende banksektoren.

Ifølge Reuters anslås det i IMF-rapporten som skal offentliggjøres mandag, at den spanske banksektoren trenger mellom 40 og 90 milliarder euro.

I Berlin avviste statsminister Angela Merkel at Tyskland legger press på Spania om å be om krisehjelp.

– Det er opp til Spania og bestemme hva de vil gjøre, sier Merkel.

Motvillig

De stolte spanjolene skal være svært motvillige til formelt å be om krisehjelp fra EU på grunn av stigmatiseringen av å bli satt i bås med Hellas, Irland og Portugal. Spania er verdens tolvte største økonomi, og nummer fire i EU.

Spania har bedt om at penger kommer direkte fra eurogruppens midlertidige eller permanente krisefond (ESM), til banksektoren. Tyskland har tidligere avvist dette og stått fast på at det bare er regjeringer som kan be om hjelp fra krisefondet.

Men det antas nå at en spansk krisepakke vil være en «light versjon», som kun dreier om banksektoren. Det vil ikke bli stilt like omfattende vilkår som det er gjort til pakkene de tre andre landene har fått. Landet vil derfor ikke miste muligheten til å låne penger i finansmarkene.

Torsdag ble Spanias kredittverdighet nedgradert med tre trinn fra A til BBB av kredittvurderingsbyrået Fitch. Nedgraderingen skyldes den alvorlige bankkrisen i landet, økt gjeld og det faktum at landet er i resesjon.

– Dersom Spania ber om støtte til banksektoren, vil vi selvsagt hjelpe til, sa Juncker samme dag. Han understreket imidlertid at det er for tidlig å spekulere på hvor stor en eventuell økonomisk hjelp vil være.

Renten øker

Spania lyktes med å få inn drøyt 2 milliarder euro til statskassen gjennom salg av statsobligasjoner torsdag. Men det ble betraktelig dyrere enn ved forrige auksjon. Det betyr at den spanske statsgjelden blir stadig vanskeligere å betjene.

Spania fikk inn 2,07 milliarder euro, som tilsvarer i overkant av 15,5 milliarder kroner. Spanjolene fikk dermed inn betydelig mer enn ventet, noe som blir sett på som et tegn på at markedet fremdeles har tro på at Spania skal klare å komme seg gjennom bankkrisen.

Renten på spansk statsgjeld med ti års løpetid steg til 6,04 prosent, mens den ved tilsvarende salg forrige gang lå på 5,74 prosent. (ANB-NTB)

Artikkeltags