Står sammen om Syria

Kina og Russland avviser all bruk av militærmakt for å styrte president Bashar al-Assad. Bildet viser FN-personell i byen Homs i mai i år.

Kina og Russland avviser all bruk av militærmakt for å styrte president Bashar al-Assad. Bildet viser FN-personell i byen Homs i mai i år. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kina og Russland står skulder ved skulder i synet på Syria og avviser all bruk av militærmakt for å styrte president Bashar al-Assad.

DEL

– Man kan ikke styrte et lands regjering, bare fordi man ikke liker den, slår Kinas viseutenriksminister Cheng Guoping fast.

– En løsning av Syria-spørsmålet må bygge på Kofi Annans sekspunktsplan innenfor rammen av FN, mener han.

Kinas president Hu Jintao har denne uken hatt besøk av sin russiske kollega Vladimir Putin i forbindelse med et møte i den såkalte Shanghai-gruppen, der også fire sentralasiatiske stater er med.

I slutterklæringen fra møtet understreker de nok en gang sin motstand mot all «militær innblanding» i Midtøsten og Nord-Afrika og tar samtidig sterk avstand fra «all tvungen maktoverføring og unilaterale sanksjoner» i regionen.

Putin og Hu understreker også behovet for å stanse all voldsbruk i Syria, «uansett hvor den kommer fra», noe som oppfattes som et klart budskap til de væpnede opprørerne.

Opposisjonens støttespillere, med USAs utenriksminister Hillary Clinton i spissen, møttes samtidig i Istanbul i Tyrkia.

Der var også en rekke europeiske land representert, sammen med Saudi-Arabia og flere andre araberstater som har sluttet seg til gruppen av land som omtaler seg selv som Syrias venner.

Flere av landene i gruppen mener at kapittel sju i FN-charteret åpner for militærintervensjon i Syria, og Clinton bekrefter at dette er en mulighet som vurderes.

Kina og Russland holder seg langt unna den såkalte vennegruppen, som ikke gjør noe forsøk på å skjule sin støtte til opposisjonen i Syria.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har tatt til orde for en mer nøytral tilnærming til Syria-krisen og foreslo denne uka å sammenkalle til en internasjonal konferanse der også Iran bør inviteres.

Kina slutter opp om dette forslaget, opplyser en talsmann for kinesisk UD, Liu Weimin.

Avviser

Frankrike og Storbritannia avviser derimot tvert det russiske forslaget, mens Clinton holder døra på gløtt. Irans deltakelse på en slik konferanse, kan hun derimot styre sin begeistring for.

– Det er litt vanskelig å se for seg at man skal invitere et land som regisserer Assad-regimets angrep mot egen befolkning, sier hun.

Clinton sender likevel sin spesialutsending Fred Hoff til Moskva for å diskutere det russiske forslaget.

– Hun har gjort det klart at hun ønsker å samarbeide med Russland, men det forutsetter en felles visjon, sier en talsmann.

Revidert plan

En slik felles visjon er det i dag vanskelig å få øye på. Kina og Russland vil med sin vetorett i Sikkerhetsrådet stanse resolusjoner som åpner for militærintervensjon. De etterlyser i stedet « en bred nasjonal dialog» i Syria, som respekterer landets «uavhengighet og territorielle integritet og suverenitet».

Dette er i tråd med Kofi Annans plan, som det er ventet at FNs tidligere generalsekretær nå vil gjøre et forsøke på å revidere.

Det ventes også at Annan vil ta til orde for opprettelse av en internasjonal kontaktgruppe, mer i tråd med det Russland har foreslått enn dagens såkalte vennegruppe. (ANB-NTB-Reuters)

Artikkeltags