Støre forstår Mood

FNs observatørstyrke i Syria har innstilt oppdraget. Her generalmajor Robert Mood.

FNs observatørstyrke i Syria har innstilt oppdraget. Her generalmajor Robert Mood. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier han har full forståelse for at general Mood vil stanse UNSMIS' operasjoner.

DEL

– Observatørenes sikkerhet er en alvorlig bekymring. Samtidig kan fraværet av observatører sette sivile i enda større fare, noe syriske myndigheter må bære ansvaret for, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Syriske myndigheter har i senere tid hindret UNSMIS i å utføre sitt arbeid. Regimet har blant annet nektet UNSMIS adgang til områder hvor regimeinitierte massakre har funnet sted.

– Det er nå viktig at FNs sikkerhetsråd møtes snarlig og samstemt øver press på det syriske regimet slik at volden reduseres. UNSMIS er en ubevæpnet styrke og kan kun operere dersom partene ønsker dens tilstedeværelse og legger forholdene til rette, sier utenriksministeren.

Mood uttalte at det er den økende volden de ti siste dagene som har ført til innstillingen.

– Observatørene vil ikke utføre patruljer og vil bli værende i sine forlegninger inntil det kommer ny beskjed, sa Mood i en kunngjøring lørdag. Beslutningen vil bli vurdert fra dag til dag.

Allerede fredag sa den norske generalmajoren at observatørenes oppdrag ble forhindret av at begge parter, både regimet og opprørerne, ser ut til å satse på en militær løsning, og ikke på politiske forhandlinger slik fredsplanen til Kofi Annan krever.

– Svært alvorlig

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det er veldig alvorlig at FN-observatørene innstiller sitt oppdrag i Syria. Han snakket selv med Mood for noen dager siden.

– Han varslet da at dette kunne komme til å skje, sier Stoltenberg til NTB.

Statsministeren beskriver samtalen med Mood som urovekkende, og slår fast at det er i ferd med å bli full borgerkrig i Syria.

– Observatørene var den eneste delen av en sekspunktsplan som ble gjennomført. Men det er begrenset hvor lenge det er meningsfylt å observere voldshandlinger uten å kunne gjøre noe med dem, sier Stoltenberg.

Observatørstyrken består av 300 ubevæpnede offiserer, samt støttepersonell. Mandatet var for tre måneder og går ut i juli.

FN-styrken har flere ganger vært på nippet til å bli rammet av angrep og bomber.

Denne uken ble styrken stanset av rasende landsbyboere da den forsøkte å ta seg til byen Haffeh, der det var meldt om sammenstøt og frykt for en ny massakre.

Observatørene måtte snu da bilene de satt i ble truffet av stein og skudd.

Først torsdag greide observatørene å ta seg inn i byen, som da var nærmest folketom.

Denne uken sa også FNs sjef for fredsbevarende operasjoner, Hervé Ladsous, at observatørene i Syria befinner seg i en svært farlig situasjon. Han kalte også konflikten i Syria for en regulær borgerkrig, noe også den norske regjeringen nå gjør. (ANB-NTB-AFP-Reuters)

Artikkeltags