– Straffes for strengt

Artikkelen er over 5 år gammel

Både vestlige land og den russisk-ortodokse kirke ber om nåde for det feministiske punkbandet Pussy Riot.

DEL

Tre av bandmedlemmene ble fredag dømt til to års fengsel for å ha spilt en låt med sterk kritikk av president Vladimir Putin i en katedral i Moskva.

Retten fant det bevist at punkerne forstyrret ro og orden og at de var motivert av religiøst hat da de syngende ba jomfru Maria drive Putin ut av presidentkontoret.

– Denne overdrevent strenge straffen harmonerer dårlig med verdiene som ligger til grunn for europeisk rett og demokrati, sa Tysklands statsminister Angela Merkel etter straffeutmålingen.

Hun fikk støtte fra regjeringene både i Norge og en lang rekke andre vestlige land. Mer overraskende var det kanskje at også den fornærmede i saken, den russisk-ortodokse kirke, ba om nåde for Pussy Riot.

– Det er viktig å skille synden fra synderne, het det i kunngjøringen fra kirken fredag.

Protester

Aktor hadde lagt ned påstand om tre års fengsel for hver av de tre bandmedlemmene Maria Aljokhina, Jekaterina Samutsevitsj og Nadezjda Tolokonnikova.

Gatene rundt rettsbygningen i Moskva var fredag avstengt, og hundrevis av journalister var møtt fram for å overvære dommen i saken. Minst 30 tilhengere av bandet som demonstrerte utenfor domstolen, ble pågrepet.

De tre kvinnene har sittet fengslet siden de 21. februar tok seg inn i Frelserkatedralen i sentrum av Moskva.

Kledd i fargerike finlandshetter, neonfargede tights og korte skjørt sang og danset jentene i bandet på alteret inntil de ble dyttet bort av sikkerhetsvakter og nonner. Sju andre medlemmer av bandet er gått under jorda.

Ingen anger

Samme dag som dommen skulle falle, sa Tolokonnikova til avisa Novaja Gazeta at bandet ikke angrer på kirkestuntet.

– Vi er glade for at vi er blitt episentrum for en enorm politisk hendelse, sa hun og understreket at de slett ikke har tenkt å be Putin om benådning,

– Putin, tuller du? Så klart vi ikke skal. Han burde be oss og dere om å benådes selv, sa Tolokonnikova.

Presidentens motstandere ser på saken som ledd i en bredere offensiv mot protest- og demokratibevegelsen som vokste fram foran valgene i Russland tidligere i år. En rekke russiske kunstnere og intellektuelle har protestert mot at de er blitt fengslet, og Pussy Riots advokat varsler at dommen mot de tre bandmedlemmene vil bli anket.

– Manus fra Kreml

I mange vestlige land skaper saken bekymring for ytringsfriheten i Russland, og i en lang rekke byer fra Sydney til Oslo er det blitt arrangert protester og demonstrasjoner til støtte for Pussy Riot.

Popstjerner som Madonna og Paul McCartney har engasjert seg i saken, og i Oslo demonstrerte medlemmer av menneskerettsorganisasjonen Amnesty International fredag. 12.500 underskrifter til støtte for Pussy Riot ble levert til den russiske ambassaden.

– Manus i denne saken er skrevet av maktmenneskene i Kreml. Det var viktig for dem å statuere et eksempel, sier John Peder Egenæs, leder for Amnesty Norge, til NTB.

Den kanskje mest spektakulære protesten fant sted i Kiev i Ukraina, der et toppløst medlem av feministgruppa Femen sagde ned et stort kors med en Kristus-figur med motorsag. Hun hadde ordene «Free Riot» skrevet over brystet.

– Gikk for langt

De fleste russere føler seg imidlertid emosjonelt forulempet av bandets provoserende kirkeopptreden.

En meningsmåling gjort fredag, viser at bare 6 prosent av russerne har sympati med medlemmene av jentebandet. 51 prosent svarte at de enten føler irritasjon eller harme.

– Jentene gikk for langt, men de burde bøtelegges og så løslates, sier Aleksej, en 30 år gammel ingeniør.

President Putin selv har sagt at det kvinnene gjorde, ikke var bra. Men i et forsøk på å framstå som liberal har han også sagt at de ikke bør straffes for strengt.(ANB-NTB)

Artikkeltags