Styrer unna Hellas

Hellas har mange turistattraksjoner, men i år vil de bli oppsøkt av langt færre tyskere enn vanlig.

Hellas har mange turistattraksjoner, men i år vil de bli oppsøkt av langt færre tyskere enn vanlig. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tyske turister vil ikke lenger reise på ferie til Hellas av frykt for både streikekaos og sinte grekere.

DEL

For hvem vil vel dra til et sted der man risikerer å bli kalt nazist?

Inntekter fra turisme utgjør over 15 prosent av den greske økonomien, og tyskere har de siste årene vært den klart største turistgruppen. Så mangelen på tyske turister merkes godt i det kriserammede Hellas, der 20 prosent av arbeidsstikken jobber med turisme.

Ingenting å frykte

– Tyskerne kommer ikke i år. Men de har ingenting å frykte, sier Nicki Nastouli. Hun jobber i en kombinert suvenirbutikk og restaurant i Korint, like ved en av byens største turistattraksjoner, den eldgamle kanalen som deler Peloponnes-halvøya fra fastlandet.

– De lar være å komme på grunn av alle problemene her. Men vi har ingen problemer med det tyske folk, kun med regjeringen deres, sier Nastouli lettere oppgitt.

Merkel i naziuniform

Og det er ikke småproblemer Nastouli henviser til. Under de mange voldsomme protestaksjonene i Aten de siste månedene har demonstranter brent tyske flagg og dukker som forestilte den tyske statsministeren Angela Merkel i naziuniform.

Greske aviser har vært fulle av karikaturtegninger av Merkel og hennes finansminister Wolfgang Schaüble, framstilt blant annet som fangevoktere i konsentrasjonsleire fulle av greske fanger.

– Ingen i Hellas liker Merkel, sier flyplassarbeideren Yannis Klyerakos, som denne dagen besøker Korint-kanalen sammen med familien sin.

– Men vi grekere har ingen problemer med tyskere flest, selv om det er den tyske regjeringen som gir Hellas skylda for alt som er galt i Europa, sier han.

– Kamp mellom folk

Ifølge tall fra tyske turoperatører har feriebestillinger til Hellas allerede sunket med 30 prosent foran årets sommersesong.

– Mange nøler med å legge ferien til Hellas. De har lest i avisen om tyskere som blir skjelt ut og kalt stygge ting, og mange er også redd for kaos som følge av streiker, sier Mathias, som ikke vil oppgi etternavn, men som jobber for en av de store turoperatørene.

– Kun virkelig dedikerte Hellas-fans fortsetter å reise dit, sier han.

Den store nedgangen i turisttrafikken fra Tyskland vil føre til en nedgang i den samlede greske turistindustrien på om lag fem prosent i år, anslår Andreas Andreadis, sjef for det greske turistrådet.

– Det er ikke lenger bare en kamp mellom politikere, sier han.

– Nå er kampen kommet ned på bakken, mellom folket i Tyskland og Hellas. Vi må få gjenopprettet forholdet mellom våre to folk og la politikerne og finansfolket ordne opp i problemene, sier han.

Strenge krav

Angela Merkel og hennes regjering i Berlin har krevd at Hellas gjennomfører knallharde innstramminger for å få utbetalt kriselån.

Men grekerne mener kravene er for harde og bare bidrar til å kvele den kriserammede økonomien ytterligere. Arbeidsledigheten har steget til om lag 25 prosent, og situasjonen er fortvilt for svært mange grekere.

Men grekerne er også sinte på sine egne politikere og beskylder regjeringen for å ha gitt etter for de harde kravene fra EU.

Valg

6. mai er det valg på ny nasjonalforsamling, det første valget siden krisen for alvor brøt ut i 2009. Velgerne kommer til å straffe de to største partiene, sosialistpartiet Pasok og det konservative Nytt demokrati, hardt. Tyskland-kritiske småpartier ventes derimot å få stor oppslutning.

– Dagens tyske ledere forsøker å endre Europa slik vi kjenner det, sier Panos Kammenos, leder for høyrefløypartiet Uavhengige grekere. Partiet har den siste tiden økt oppslutningen fra nesten ingenting til 11 prosent.

– De vil forandre dagens Europa av uavhengige stater til et Europa dominert av Tyskland, hevder Kammenos. (ANB-NTB)

Artikkeltags