Taliban knuser håp om forhandlingssommer

Kristian Berg Harpviken.

Kristian Berg Harpviken. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Taliban-angrepene mot flere mål i Afghanistan er en kraftig nedtur for alle som jobber intenst for å få til fredsforhandlinger med opprørsgruppen.

DEL

Det har vært økt aktivitet de siste månedene for å få Taliban til å sette seg til forhandlingsbordet. Signalet gruppen sendte søndag er lite lovende.

– Dette er starten på vår våroffensiv, sa gruppen i en uttalelse og truet med at det kommer flere angrep.

– Dette er et signal fra Talibans side om at man ser sommersesongen 2012 som en kampsesong, sier PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

Det har vært forholdsvis rolig i Kabul i vinter, noe som Afghanistan-kjennere tolker som et tegn på at afghanske sikkerhetsstyrker har fått bedre kontroll i eget land. Dette gjør et slikt omfattende angrep desto mer spektakulært.

– Det er kanskje den mest komplekse aksjonen gjennomført noensinne, og det viser at Taliban faktisk er i stand til å true Afghanistans regjering, sier Berg Harpviken.

Flere mål

Både den afghanske nasjonalforsamlingen, flere utenlandske ambassader og et hotell var under angrep i Kabul. Søndag kveld hadde afghansk politi fortsatt ikke fått kontroll over situasjonen.

Den norske ambassaden i byen er ikke truffet og ingen av de norske soldatene ved ISAF-hovedkvarteret er såret, opplyser presse- og informasjonsoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen, til NTB.

Til sammen sju mål er angrepet i Kabul, opplyser NATO. Ifølge opprørerne ble også presidentpalasset angrepet, men dette er foreløpig ikke bekreftet.

Ved nasjonalforsamlingen sluttet parlamentarikere seg til sikkerhetsstyrkene i forsøket på å slå ned angriperne. Lignende angrep ble samtidig utført også i flere andre afghanske provinser, blant annet i Logar og Paktia, samt i byen Jalalabad.

– Ingen er så langt bekreftet drept i angrepene. Men det pågår fortsatt skuddvekslinger flere steder, sier pressetalsmann for ISAF i Kabul, kaptein Justin Brockhoff, til NTB søndag ettermiddag. Ifølge afghansk politi er minst én opprører drept.

Norsk innsats

Den norske spesialstyrken som ble utplassert i Kabul i begynnelsen av april deltok sammen med afghansk politi i forsøket på å få kontroll over situasjonen, bekrefter utenriksminister Jonas Gahr Støre. Styrken har som oppdrag å trene og veilede det afghanske spesialpolitiet. Det gjøres også under pågående operasjoner, opplyser Forsvaret.

Time-journalisten John Wendle observerte søndag de norske soldatene i aksjon.

– De norske spesialstyrkene tok sammen med afghanske spesialstyrker oppstilling på taket, med oversikt over Star Hotel, fortalte han i en twittermelding. Han meldte senere at en norsk soldat skal ha blitt såret, men utenriksminister Støre sier til NRK at han ikke har fått meldinger om at norske soldater skal være skadet i kampene

Største på flere år

– Dette viser at Taliban har utviklet kapasitet til å gjennomføre komplekse koordinerte angrep også i de mest sikre områdene av Afghanistan. Det er ikke godt nytt for noen. Det er nærliggende å tenke seg at Taliban har hatt tilgang på kunnskap utenfra, sier PRIO-direktør Harpviken til NTB.

Taliban var raskt ute med å ta på seg ansvaret for det omfattende og koordinerte angrepet. En talsmann for gruppen sier den gjennomførte angrepene sammen med flere andre militante grupper.

Ifølge det afghanske innenriksdepartementet tyder den foreløpige etterforskningen på at det militante Haqqani-nettverket var involvert i angrepet.

Harpviken sier angrepene søndag synes å ha et større omfang en tidligere angrep, og er klart større enn angrepene sist høst som endte opp i en fastlåst skuddveksling.

Hevn

En Taliban-talsmann sier til Reuters at angrepet er en hevn for en rekke hendelser som har opprørt mange i Afghanistan: koranbrenning ved en amerikansk militærbase, videoen der amerikanske soldater skal ha urinert på afghanske lik og Kandahar-massakren, der en amerikansk soldat gikk amok i en afghansk landsby og drepte 17 sivile. Taliban har tidligere varslet at de ville hevne disse hendelsene. (ANB-NTB)

Artikkeltags