Tilbake som president

Vladimir Putin ble tatt i ed som Russlands president for tredje gang.

Vladimir Putin ble tatt i ed som Russlands president for tredje gang. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

120 personer ble pågrepet under en ulovlig demonstrasjon da Vladimir Putin igjen ble tatt i ed som president.

DEL

Analytikere tror ikke Putin vil endre kurs i sin tredje periode.

Etter fire års avbrekk som statsminister inntok Putin igjen presidentembetet etter en storslått seremoni i Moskva mandag. Putin avla ed og holdt innsettelsestale foran om lag 2.000 gjester som var invitert til å overvære seremonien i Kreml.

Samtidig ble 120 personer pågrepet under en demonstrasjon mot Putin mens han ble tatt i ed, opplyser russisk politi.

Opposisjonsleder Boris Nemtsov var blant de pågrepne, og myndighetene hadde på forhånd ikke gitt noen tillatelse til protesten. Moskva-politiet sier alle vil bli løslatt igjen i løpet av mandagen.

Dagen før ble over 400 mennesker, blant dem tre opposisjonsledere, pågrepet under en massemønstring mot den nygamle presidenten. Putin var president fra 2000 til 2008, og han kan nå bli sittende i to nye perioder på seks år. Samtidig blir forgjengeren Dmitrij Medvedev statsminister.

Analytikeren Maria Lipman ved Carnegie-senteret i Moskva tror ikke Putin i vesentlig grad vil endre kurs når han nå igjen blir president. Et politisk system hvor Putin kontrollerer rettsapparatet, andre institusjoner og kan få vedtatt de lover slik han ønsker, vil bestå, mener hun.

- Det er ingen rasjonell grunn for Putin til å endre sin politiske kurs, sier hun til NTB.

Økt press

Selv om Putin utfordres av demonstrasjoner og en økonomi som i stadig større grad er avhengig av høy oljepris, er det ingenting som tyder på en splittelse i elitene, understreker Lipman.

- Putin er god til å håndtere utfordringer, men er ikke god på strategisk politikk. Mangel på rettssikkerhet og eiendomsrett, kapitalflukt og et svekket forretningsklima er prisen Putin har vært og er villig til å betale. Regjeringen har gjentatte ganger lovt å gjøre noe med dette, men det blir med ordene, og veldig lite er faktisk gjort for å nå målene, sier hun.

I 2008 måtte Putin ta et skritt til siden ettersom han ifølge russisk grunnlov ikke kunne sitte i mer enn to presidentperioder på rad. Medvedev overtok, og Putin ble statsminister, men sistnevnte ble fremdeles oppfattet som den reelle lederen.

Putin vant presidentvalget 4. mars med 63,6 prosent av stemmene.

Dalende støtte

Siden desember er Putin blitt møtt med høylytte protester og massedemonstrasjoner. Søndag marsjerte igjen titusener gjennom Moskvas gater i protest mot Russlands sterke mann.

Men Lipman peker på at oppslutningen om opposisjonsbevegelsen utvilsomt har vært nedadgående. Hun understreker at myndighetene har et «enormt overtak» over demonstrantene, som verken er spesielt godt organisert, utgjør en samlet politisk maktfaktor eller har noen leder.

- Dette er mer en borgerbevegelse enn en politisk bevegelse, sier hun.

Carnegie-analytikeren sier også at det er uklart om det vil skje en tilnærming mellom Putin-motstanderne i Moskva og grupper i andre regioner som demonstrerer av helt andre økonomiske eller sosiale problemer.

Lipman mener korrupsjonsjegeren og bloggeren Aleksej Navalnij fortsatt er en «lovende lederskikkelse».

- Han er talentfull, dristig og frimodig. Men han har fortsatt mye å bevise. (ANB-NTB)

Artikkeltags