– Tørster etter makt

Mange franskmenn har lite til overs for president Nicolas Sarkozy, som de mener har vist sitt sanne ansikt i presidentstolen.

Mange franskmenn har lite til overs for president Nicolas Sarkozy, som de mener har vist sitt sanne ansikt i presidentstolen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Franskmann, bosatt i Norge, har lite til overs for president Nicolas Sarkozy. – Han tørster etter makt og penger.

DEL

I Norge har David Wachtel jobb, tolv ukers pappaperm og trygge økonomiske utsikter. Kontrasten til situasjonen i hjemlandet Frankrike er stor.

– Personlig er jeg svært heldig som bor i Norge. Jeg har egen leilighet, noe jeg ikke ville klart å kjøpe i Frankrike. Der ville jeg ikke nådd den samme levestandarden, sier småbarnspappaen til NTB.

Selv om han bor og jobber i Norge, har han tatt med seg familien og den sjenerøse pappapermen til familiens feriested i St. Nectaire 50 mil sør for Paris. Derfra følger han valgkampen mellom bleieskiftene.

Wachtel har lite til overs for president Nicolas Sarkozy, som han mener har vist sitt sanne ansikt i presidentstolen:

– Han tørster etter makt og penger, noe han heller aldri har lagt skjul på. Han økte sin egen lønn etter valgseieren i 2007 og har innført skattelettelser for de rike.

Mye tyder på at franskmenn flest er enige med Wachtel.

Det ventes et jevnt løp mellom Sarkozy og Sosialistpartiets kandidat Franois Hollande i søndagens første omgang, men sistnevnte ser ut til å vinne klart i andre runde.

Siden David Wachtel flyttet til Norge for sju år siden, har Norge og Frankrike gått i hver sin retning økonomisk.

Mens folk i Norge lever godt på høy oljepris, et velsmurt velferdssystem og lav ledighet, frykter mange franskmenn sin økonomiske fremtid. Mange gir Sarkozy skylden.

Han lovte å holde ledigheten nede på 5 prosent, men i dag er den nærmere 10 prosent. Sarkozys løfte om å «arbeide mer for å tjene mer» lyder hult i dag.

Kjøpekraften har heller ikke gått opp, og hundretusener av industriarbeidsplasser er forsvunnet. Frankrike har ikke hatt balanse i statsbudsjettet siden 1974, og statsgjelda nærmer seg 90 prosent av brutto nasjonalprodukt.

– Den økonomiske situasjonen blir verre og verre. Vi har havnet i samme kategori som Hellas, Spania og Italia, sier Wachtel og viser til at prisene, men ikke lønningene øker.

Til Sarkozys forsvar skal det likevel sies at finanskrisen i 2008 og gjeldskrisen i EU har fratatt ham det økonomiske spillerommet han hadde i 2007.

Både Sarkozy og Hollande lover å ta grep om økonomien. Men analytiker Guillaume Chevalier fra meningsmålingsinstituttet Ifop i Paris forklarer at folk er skuffet over valgkampen, fordi de hadde forventet flere forslag til hvordan økonomien skal styres.

– Verken Hollande eller Sarkozy tar skikkelig tak i de økonomiske problemene. Sarkozy har hatt fem år på seg, så folk stoler ikke på ham lenger, sier han til NTB.

– Det er mange måter å spare penger på, men de ønsker ikke å snakke om det, sier Chevalier om Sarkozy og Hollande.

Hollande vil fjerne skattelettelser og innføre noen nye skatter. Størst oppmerksomhet har han fått for forslaget om 75 prosent skatt for alle som tjener over 1 million euro.

Hollande tar også til orde for å bruke offentlige penger på å få flere i arbeid og skape vekst. Han har lovet å opprette 60.000 flere lærerstillinger på fem år. Sosialisten varsler dessuten at han vil kreve flere tiltak for økonomisk vekst i EUs finanspakt.

Sarkozy vil for sin del øke momsen for å redusere bedrifters sosiale utgifter og senke kostnadene ved å ha folk ansatt. Han vil også gjøre det mulig for enkeltbedrifter å forhandle med ansatte om lønn og arbeidstid. Sarkozy vil dessuten avvikle 35-timersuken, et sosialistisk hjertebarn.

– Velgere på høyresiden sier for sin del at Hollande vil bli en katastrofe, rett og slett fordi han tilhører venstresiden, sier Chevalier.

– Det vil komme skatteøkninger, og de må finne penger et eller annet sted. Begge har det samme problemet, men ingen ønsker å være den første som sier disse upopulære tingene.

Sarkozy har fått økt pensjonsalderen fra 60 til 62 år. Hollande vil delvis avvikle reformen ved å gjøre det mulig for folk å gå av med pensjon når de er 60 - hvis de har arbeidet siden de var 18.

Chevalier sier Jean-Luc Mélenchon på ytre venstre og Marine Le Pen på motsatt flanke har snakket mest om økonomi i valgkampen. Men ingen av dem levnes noen mulighet til å nå den avgjørende runden 6. mai. (ANB-NTB)

Artikkeltags