– Uforståelig at blokaden kan fortsette

Mads Gilbert anklager den norske regjeringen for en passivitet overfor Israel som han mener gjør at Norge er med på å legitimere Israels fortsatte blokade av Gaza.

Mads Gilbert anklager den norske regjeringen for en passivitet overfor Israel som han mener gjør at Norge er med på å legitimere Israels fortsatte blokade av Gaza. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Mads Gilbert er oppgitt over situasjonen i Gaza ett år etter at Israel startet bombingen området.

DEL

– Det er nesten uforståelig at verdenssamfunnet, ett år senere, sitter med hendene i fanget og lar israelerne fortsette denne nådeløse blokaden, utbryter Gilbert før han fortsetter:

– Ikke en spiker, ikke et malingsspann, ikke en sementsekk slipper over grensen fra Israel. Mange av de som ble bombet bor fortsatt i ruinene, andre lever i telt.

Ett år har gått siden Israel innledet den massive bombingen av Gaza. Israel begrunnet angrepet med en økning i antall raketter skutt fra Gaza mot sivile i Israel.

Boliger, offentlige bygninger, industri, landbruksjord, sykehus og skoler ble bombet i grus. Om lag 1.400 palestinere døde under de israelske angrepene, 28 prosent var barn. Om lag 5.380 palestinere ble såret, halvparten kvinner og barn. 13 israelere døde, hvorav ti soldater, og 523 ble såret.

– Humanitær katastrofe

Gilbert var vitne til krigens grusomheter i akuttmottak og ved operasjonsbordene på Shifa-sykehuset i Gaza by. Sammen med kollega Erik Fosse reiste han inn i Gaza nyttårsaften. Fra et krigsherjet land rapporterte de to legene hjem til norske og internasjonale medier om det de karakteriserte som «et marerittaktig blodbad».

Ett år senere beskriver Gilbert situasjonen som en «menneskeskapt humanitær katastrofe».

– Ingenting er bygd opp. Gaza ligger i grus og israelerne har en helt bevisst politikk på å skru krana så hardt igjen at folk flest ikke dør av det, men slik at de likevel lider. Det vi har sett det siste året er en omfattende kollektiv avstraffelse, som er forbudt etter Genèvekonvensjonene, sier Gilbert.

– Dobbeltmoral

Gilbert anklager den norske regjeringen for en passivitet overfor Israel som han mener gjør at Norge er med på å legitimere Israels fortsatte blokade av Gaza. Han viser blant annet til at Norge stemte avholdende da Goldstone-rapporten ble behandlet av FNs menneskerettighetsråd (UNHCR) i oktober. Rapporten konkluderer med at både israelske styrker og væpnede palestinske grupper begikk krigsforbrytelser under krigen, men at de israelske overgrepene var i særklasse mest omfattende.

– Hva slags puddel skal Norge være for USAs utenrikspolitikk? Hvorfor kan ikke Norge hjelpe Obama til å få det politiske presset han trenger for å gjennomføre alt det dristige han sa i starten, med stans i de israelske koloniene og okkupasjonen, og press på israelerne for å få dem til forhandlingsbordet. Det har falt fullstendig fra hverandre. Fullstendig, sier Gilbert.

Politisk løsning

Det finnes ingen militære løsninger, bare politiske, mener Gilbert. Han viser til at 56 prosent av befolkningen i Gaza er under 18 år.

– Palestinerne bombes regelmessig. Tenk deg den redselssituasjonen folk må leve med. Den terroreffekten dette har – de får aldri hvile – aldri vite hva neste dag bringer. Ikke bygge opp sine utbombede hus, skoler og klinikker. Ikke ha nok mat. Det er så nedverdigende, så opprørende, så urettferdig, sier Gilbert.

Historien kommer til å skrive inn hva vi gjorde og ikke, mener han.

– I dag er det like opprørende å bruke uttrykk som «bare Hamas-barn» eller «bare terrorist» for å legitimere de israelske overgrepene på sivile palestinere, som det i sin tid var å bruke termen «bare jøde» og sette en gul stjerne på den slitte frakken til den unge i Warszawa. I dag er det altså nok å være et palestinsk barn i Gaza, så er du et legitimt bombemål for verdens fjerde sterkeste militærmakt. Det hviler et tungt ansvar på oss, sier Gilbert. (ANB)

Artikkeltags