Uklart om Mubarak

Artikkelen er over 5 år gammel

Egypts tidligere president Hosni Mubarak ligger i koma på et militærsykehus i Kairo.

DEL

Samtidig øker spenningen i landet, der resultatet av presidentvalget ennå ikke er klart.

Begge presidentkandidatene hevder å ha vunnet søndagens valg. Samtidig holder militærrådet, som har styrt Egypt siden Mubarak ble avsatt i fjor, fortsatt fast på makten.

– Mubarak er ikke klinisk død, som det tidligere ble hevdet. Han ligger i koma og legene forsøker å gjenopplive ham, sier en sykehuskilde.

– Han er koblet til en respirator som hjelper ham med å puste, sier kilden.

Opplysningen bekreftes av et anonymt medlem av militærrådet.

Gjenopplivet

Det statlige nyhetsbyrået MENA meldte tirsdag kveld at Mubarak var erklært klinisk død etter å ha fått hjertestans i fengselet tidligere på kvelden. Ifølge nyhetsmeldingene ble han gjenopplivet av fengselslegen. Men så kom det melding om at han hadde fått slag, og han ble så overført til et militærsykehus.

Mubarak ledet Egypt i30 år, fram til han ble avsatt under revolusjonen i februar fjor.

For knappe tre uker siden ble han dømt til livsvarig fengsel for å ha gitt soldater ordre om å skyte med skarpt mot demonstranter. Over 850 mennesker ble drept i løpet av få uker.

Ekspresidentens helsetilstand skal ha blitt dårligere under rettssaken, og han møtte nesten alltid i retten liggende på en båre.

Etter at dommen falt tidligere i måneden forverret helsen seg markant. Ifølge fengselskilder led han av alvorlig depresjon, høyt blodtrykk og pustebesvær.

Nyheten om Mubaraks sterkt svekkede helsetilstand kommer samtidig som egypterne venter på å få vite hvem som blir landets nye president. Resultatet er ventet torsdag, og den statseide avisen Al - Ahram kaller det «de mest avgjørende timene i landets historie».

Det muslimske brorskap hevdet mandag at deres kandidat, Mohamed Morsy, hadde vunnet. Samtidig hevder rivalen Ahmed Shafik, som var statsminister i Mubaraks siste regjering, at han fikk flest stemmer.

Shafik anklager brorskapet for å trikse med tallene og holder fast på at det offisielle valgresultatet vil vise at han er landets nye president.

Valgkommisjonen gransket onsdag beskyldninger om valgfusk fra begge parter.

Mubaraks etterfølger arver en vanskelig jobb, med svak økonomi og en spent situasjon i befolkningen. Det største utfordringen blir å samle en splittet nasjon etter revolusjonen i fjor. (ANB-NTB-AFP-Reuters)

Artikkeltags