Velgernes vrede truer

President Barack Obama gr mot en t¿ff valgkamp for  bli gjenvalgt.

President Barack Obama gr mot en t¿ff valgkamp for bli gjenvalgt. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I land etter land tvinger den økonomiske krisen statsledere i kne.

DEL

Nå gir meningsmålingene USAs president en advarsel – han kan lide samme skjebne i høst.

En lang rekke ledere er gått av i vestlige land siden Barack Obama tiltrådte som president: Gordon Brown i Storbritannia, Silvio Berlusconi i Italia, Brian Cowen i Irland, Lars Løkke Rasmussen i Danmark, José Luis Zapatero i Spania, José Scrates i Portugal, Giorgos Papandreou i Hellas og nå sist Nicolas Sarkozy i Frankrike. Og felles for dem alle har vært en tung økonomisk krise.

Når det nå går mot valghøst i USA, er det de samme problemene som gjør seg gjeldende. Arbeidsløsheten er høy, den økonomiske veksten er lav, statsgjelden svulmer og budsjettene virker umulige å få i balanse.

Blant velgerne råder en dyp pessimisme.

Men betyr det at velgerne vil kaste Obama i høst? Umulig å spå, sier ekspertene. Alt avhenger av den økonomiske utviklingen de neste månedene.

Et hovedtema i valgkampen vil bli arbeidsløsheten i USA. Den ligger i dag på 8,1 prosent, og sysselsettingsveksten går fortsatt sakte. Men sysselsetting kan likevel bli en vinnersak for Obama.

En fordel for presidenten er at arbeidsløsheten er betydelig lavere enn det nasjonale snittet i flere av delstatene som kan komme på vippen i valget.

Samtidig er eldrebølgen nå i ferd med å komme for fullt i USA. Det betyr at mange eldre amerikanere forsvinner ut av arbeidsmarkedet og over i pensjonistenes rekker, slik at andelen arbeidsløse går ned. Det er ventet at arbeidsløsheten vil kunne synke til om lag 7 prosent før valget i november.

I en ny meningsmåling sier 48 prosent av de spurte dessuten at de mener Obama har den beste sysselsettingspolitikken, mot 46 prosent for rivalen Mitt Romney. Målingen er gjennomført av Politico og George Washington University.

Romney, som har bakgrunn fra næringslivet, jobber nå hardt for å overbevise velgerne om at han selv er best egnet til å skape arbeidsplasser.

– Obama har aldri skapt en jobb. Jeg tror det hjelper å ha hatt som jobb å skape jobber, sier han.

Obama har i lang tid hatt et solid forsprang på Romney på meningsmålingene. Bare i spredte målinger har Romney hatt flertallet. Men nå kan trenden være i ferd med å snu. I tre helt nye meningsmålinger leder Romney med 1- 2 prosentpoeng, og i to andre ligger han og Obama likt.

Ifølge nettstedet Real Clear Politics leder Obama fortsatt i gjennomsnittet av de nyeste målingene. Men ledelsen er knapp.

Samtidig viser meningsmålinger at andelen spurte som er fornøyd med Obamas innsats, for tida ligger rundt 47 prosent. Historien viser at presidenter som ønsker å bli gjenvalgt, bør ha en andel fornøyde velgere på 50 prosent eller mer.

Obamas akilleshæl er den økonomiske utviklingen i USA, fastslår valgforskere.

– Det er en universell sannhet om valg at det handler om økonomi, om hva folk føler om økonomien, og om hvorvidt den blir bedre eller dårligere, sier Heather Conley ved Center for Strategic and International Studies.

Ifølge Dante Scala, professor ved University of New Hampshire, er det mulig Obama vil bli skånet fordi krisen oppsto før han tiltrådte.

– Men statsvitere har ikke så stor tro på velgernes langtidshukommelse, tilføyer han. (ANB-NTB-AFP)

Artikkeltags