Venstresiden jubler – Sarkozy tapte

Frankrikes president Nicolas Sarkozy gjør seg klar for innspurten i valget.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy gjør seg klar for innspurten i valget. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den franske venstresiden jubler, og Nicolas Sarkozy erkjenner nederlaget.

DEL

Han sa allerede ved 20.20-tiden søndag kveld i en tale til sine tilhengere at han hadde snakket med sosialistlederen Franois Hollande på telefon og ønsket ham lykke til.

Valgdagsmålinger viste allerede tidligere på kvelden at Hollande så ut til å vinne valget med omkring 52 prosent av stemmene, mot rundt 48 prosent for den sittende presidenten Sarkozy fra høyrepartiet UMP.

– Franois Hollande er republikkens president og må respekteres, sa Sarkozy.

Taklet favorittstempelet

Sosialistpartiets Franois Hollande taklet favorittstempelet og blir landets neste president.

Allerede før valglokalene stengte i de største byene, startet Hollandes tilhengere sin feiring, både i Paris og sosialistlederens hjemby Tulle i det lille fylket Corrèze i det sentrale Frankrike.

Da valglokalene stengte klokken 20, var både Place de la Bastille og gata utenfor Sosialistpartiets hovedkvarter svart av jublende mennesker.

– Vi vant, vi vant, lød taktfaste rop.

Venstresiden forberedte en gedigen feiring, 31 år etter at Franois Mitterrand brakte venstresiden til makten.

Jubelscener var det også i Hollandes hjemby Tulle i det lille fylket Corrèze i det sentrale Frankrike.

Alle valgdagsmålingene offentliggjort søndag ettermiddag og kveld ga seieren til Hollande, med mellom 51,5 og 52 prosent av stemmene. Dette er et jevnere oppgjør enn meningsmålingene antydet.

Bittert nederlag

Den sittende presidenten Nicolas Sarkozy fra høyrepartiet UMP klarte ikke å tette gapet til Hollande, til tross for at han drev en intens valgkamp de siste ukene. Bare 20 minutter etter at de første målingene ble publisert søndag kveld, erkjente han nederlaget og ba sine tilhengere respektere resultatet.

Presidenten lider dermed et bittert nederlag etter bare én periode i Elyseepalasset.

Han blir den ellevte europeiske lederen som kastes av velgerne siden finanskrisen satte inn for alvor i 2008, ifølge Reuters. Han er dessuten den første sittende presidenten som ikke gjenvelges i Frankrike siden Valéry Giscard d'Estaing tapte mot Franois Mitterrand i 1981.

Søndag var det også mye som tydet på at Sarkozy, som også har vært minister fem ganger, er på vei ut av fransk politikk. Ifølge kilder nær presidenten erklærte han allerede søndag at han ikke kommer til å lede partiet fram mot valget på ny nasjonalforsamling i juni.

Ledet hele tiden

Franois Hollande, som var Sosialistpartiets leder i elleve år fra 1997 til 2008, har ledet på samtlige meningsmålinger i forkant av valget. Det har derfor vært ventet at han ville gå av med seieren.

Han vant dessuten første valgrunde 22. april, med 28,6 mot Sarkozys 27,1 prosent, og skaffet seg dermed et solid og psykologisk overtak foran den avgjørende runden søndag. Han gjorde dessuten en god figur i den eneste TV-duellen mellom ham og Sarkozy onsdag. Sarkozy gjorde da et siste forsøk på slå knockout på sin sosialistiske utfordrer, men kommentatorene var enige om at duellen endte uavgjort, eller med et lite overtak til Hollande.

Hollandes seier er den første seieren til venstresiden ved et presidentvalg siden Mitterrand vant sin andre periode i 1988. Hollande blir den femte republikkens andre sosialistiske president siden opprettelsen i 1958.

Arbeidsledighet

Frankrikes høye arbeidsledighet og økonomiske problemer har stått sentralt i valgkampen, som har vært en knallhard personlig duell mellom Sarkozy og Hollande.

Analytikere peker på at det like mye er misnøye med Sarkozy som begeistring for Hollande som er årsaken til at det går mot et skifte.

Valgdeltakelsen så ut til å bli på mellom 80 og 82 prosent, noe under deltakelsen ved andre valgomgang i 2007. (ANB-NTB)

Artikkeltags